U trendu

U Obrenovcu nađeno još 100 buradi otrova, meštani u panici

Obrenovačka policija pronašla je u petak nove količine opasnih materija: u Velikom Polju, na prostoru preduzeća „Sević“ d.o.o., koje se bavilo prodajom građevinskog materijala, otkriveno je stotinak buradi, za koje se pretpostavlja da u sebi sadrže opasne i kancerogene materije. Na oko 35 buradi, plave boje, bio je natpis „Fabrika maziva Kruševac“, i datum proizvodnje, februar 2013. Na preostalih 70 stajalo je – „otpadna zauljena voda za pranje rezervoara“. Oko pet-šest buradi je napuklo i sadržina je iscurila.

Čitav ovaj slučaj prijavili su meštani, koji tvrde da je tu burad dopremio Zoran Marković, vlasnik firme „Nitor trans“, koji je već u pritvoru, jer je u njegovom dvorištu, u selu Vukićevica kod Obrenovca, pronađeno, zakopano, više od 25 tona kancerogenog i opasnog industrijskog otpada.

Inače, otpad koji je pronađen kod Markovića u dvorištu je kancerogeni industrijski proizvod. U buradima su, uz mazut, bili i rastvarači za organske supstance, farbe i odmašćivači. Sve su to industrijske hemikalije koje se ne mogu naći u slobodnoj prodaji, niti mogu nastati u kućnim uslovima. Tačnije, u otpadu su pronađeni izuzetno mutageni i opasni benzoli, benzeni i trihloretilen.

Da je otpad koji je pronađen opasan i kancerogen, zbog čega je uhapšen Zoran Marković (56), vlasnik firme „Nitor trans“ koja se bavi drumskim prevozom tereta, potvrdio je na konferenciji i saradnik Instituta za biotehnologiju i konsalting MOL Ilija Brčeski. Kako je kazao, 11 uzoraka je kancerogeno i toksično, a četiri su inertna, što, svakako, ne znači da mogu protivzakonito da se odlažu, već moraju da se prerađuju.

– Otpad je neka vrsta bombe, koja bi decenijama zagađivala podzemne vode – rekao je Brčeski. – U otpadu su nađeni benzoli, benzeni i trihloretilen koji je veoma teško razgradiv. Reč je o industrijskom otpadu, a dalja istraga će utvrditi čiji je i kako je dospeo tu.

Ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan je izjavio da je Srbija veoma zagađena zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca.

Nadam se da smo sprečili katastrofu i jedva čekam da se završi istraga i da se utvrdi odakle je stigao otpad – rekao je Trivan. Akcija otkrivanja otpada sprovedena je u saradnji sa Bezbednosno-informativnom agencijom zbog toga što ona ima stručne ljude i resurse. Ovakvih akcija će biti još, jer ovo nije jedini slučaj nezakonitog odlaganja otpada, a država neće tolerisati da se ugrožava životna sredina. Uz to, molio bih građane da prijave sumnjive slučajeve odlaganja otpada.

Opštinski javni tužilac Danijela Sinđelić kazala je da se još veštače uzorci otpada i da će tužilaštvo nastaviti da obaveštava građane o tome. U zavisnosti od kvalifikacije krivičnog dela, minimalna kazna može da bude novčana i pet godina zatvora, prenose Novosti.

Predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je protivzakonito odlaganje otpada u Vukićevici otkriveno 1. avgusta, na osnovu prijave građana, i dodao da su tada obaveštene sve nadležne institucije. Građani se sada, prema njegovim rečima, snabdevaju vodom iz cisterni za vodu, jer su upozoreni da je ne koriste dok analize ne budu gotove.

Opasni materijal je na ispitivanju u Institutu „Vinča“, a u narednih nedelju dana očekuju se prvi rezultati.

Meštani koje smo zatekli u ovom selu kažu da im niko nije rekao da ne bi smeli da piju vodu sa bunara, a njima se voda iz cisterni svakako dostavlja dva puta nedeljno. Ogorčeni su jer im mesecima niko ništa ne govori, a svakodnevno su viđali policiju, vatrogasce i ljude u skafanderima koji obilaze selo. Stručnjaci smatraju da bi nadležne ustanove morale dobro da ispitaju vodu u bunarima i zemljište, jer postoje velike šanse da je deo opasne materije otišao u zemlju. Naime, burad su bila zakopana na dubini od oko pet metara i to pre nešto više od četiri godine. Kada su izvađena, bila su uništena i zgnječena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.