U trendu

U ponedeljak novi protest Podrži RTV

Inicijativa Podrži RTV najavila je danas da će u ponedeljak, 27. juna, održati novi gradjanski protest, zbog toga što, kako navode, Upravni odbor Radio televizije Vojvodine (RTV) mesec dana ignoriše zahteve koji su poslati sa prvog protesta.

Četvrti po redu protest biće ponovo organizovan ispred zgrade RTV, sa početkom u 19 sati, a najavljena je i šetnja do Gradske kuće, gde će biti zatražena odgovornost za to što je „kontramiting Stop anarhiji organizovan u kabinetu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića“.

Podrži RTV će, pošto su u javnost dospeli mejlovi poslati sa adrese gradonačelnikove savetnice za medije sa organizacionim detaljima kontramitinga, zahtevati i odgovor na pitanje da li je to „spontano okupljanje plaćeno iz budžeta svih gradjana“.

Prvi protest održan je u maju, nakon nenajavljnog smenjivanja 14 urednika i novinara te medijske kuće, a inicijativa je, izmedju ostalog, zatražila ostavke svih članova UO RTV i poništavanje svih odluka koje su doneli, a koje su dovele do niza smena.

„Pozivamo gradjane da na ovaj protest ponesu letnje rekvizite, peškire, suncobrane, naočare, lopte, a rado ćemo napraviti mesta i za ležaljke. Tako ćemo simbolično program RTV ispratiti na letnji odmor“, navodi se u pozivu.

Pokret je ocenio da je novo uredništvo nastavilo sa uvredama na račun novinarki i novinara koji su do sada profesionalno radili svoj posao, a da se „novom uredjivačkom politikom narušava ugled javnog serisa i teško stečeno poverenje gradjana“.

Inicijativa će na protestu ponoviti i zahtev da budu izabrani novi članovi Regulatornog tela za elektronske medije, kako bi ono moglo legitimno i transparentno da odlučuje o izboru novih članova UO.

Zahtevaće i transparentan izbor novog rukovodstva RTV i javna izvinjenja od aktuelnog rukovodstva za klevete upućene zaposlenima.

„Pozivamo sve gradjane koji žele da stanu u odbranu programa javnog servisa Vojvodine koji je vlasništvo svih nas, da dodju ispred televizije u 19 sati“, poručio je Podrži RTV.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.