U trendu

U poštama širom Srbije kampanja za sprečavanje nasilja nad starim osobama (VIDEO)

Pošta Srbije, Crveni krst Srbije i poverenica za zaštitu ravnopravnosti predstavili su danas edukativnu kampanju u okviru porojekta „Osnaživanje starijih žena: sprečavanje nasilja kroz promenu socijalnih normi u Srbiji i Austriji (EmPreV)“.

Pošta će u okviru projekta, na ekranima u šalter salama širom Srbije, tokom mesec dana emitovati edukativni film pod nazivom „Otvori oči“, sa ciljem podizanja svesti i uključivanja čitavog društva u prevenciju nasilja nad starima.

Crveni krst Srbije, kao nosilac projekta, odabrao je Poštu Srbije kao partnera na osnovu istraživanja koje je pokazalo da starije osobe najradije plaćaju račune u poštama, jer odlazak u poštu za njih predstavlja formu socijalnog kontakta i druženja u okviru svoje generacije.

Takodje, više od 550.000 najstarijih sugradjana imaju mogućnost da penzije podižu na šalterima pošta, a svakog meseca poštari uručuju penzije i na više od 280.000 kućnih adresa.

„Pošta Srbije posebnu pažnju posvećuje najstarijima, upravo imajući u vidu socijalni značaj koji za njih ima. Naša uloga prevazilazi poslovni odnos, jer poštari i drugi zaposleni vrlo često i pomažu najstarijima na najrazličitije načine, poput nabavke lekova i osnovnih životnih namirnica, ili savetima na šalterima pošta“, rekao je vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Djordjević.

Istakao je da su poštari neretko i jedini sa kojima stari, koji žive sami, ostvaruju socijalni kontakt, što je velika odgovornost za Poštu kao instituciju.

„Zato, imajući u vidu poverenje koje nam najstariji sugradjani ukazuju, uključivanjem u ovaj projekat Crvenog krsta dodatno potvrdjujemo dugoročno opredeljenje Pošte Srbije za osnaživanje starijih osoba i našu podršku sprečavanju svih vidova nasilja nad njima“, rekao je Djordjević.

Promociji kampanje koja je danas održana u Glavnoj pošti u Beogradu prisustvovali su i predsednik Crvenog krsta Dragan Radovanović, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, zamenik ambasadora Australije Lijang Zeng i zamenica ambasadora Austrije Karin Traun Miler.

Projekat će biti sproveden uz podršku Evropske unije, Austrijske razvojne agencije i Austrijskog Crvenog krsta, a kampanju su, pored Pošte Srbije, podržali i poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Populacioni fond Ujedinjenih nacija i ambasada Australije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.