U požaru u migrantskom kampu u Francuskoj desetak povredjenih

U požaru koji je izbio u migntskom kampu na severu Francuske povredjeno je najmanje desetak migranta a kamp je potpuno uništen, javili su zvaničnici.

Požar je izbio sinoć u kampu Grand-Sint blizu Dankerka, gde je živelo oko 1.500 migranata koji su tu čekali u nadi da će moći da predju u Veliku Bitaniju.

Prema predstavniku lokalne vlade požar koji je izbio i prvo zahvatio oko 300 kućica u tom improvizovanom selu, posledica je sukoba Avganistanca i Kurda. U tom sukobu učestvovalo je oko 150 ljudi neposredno pre izbijanja požara juče popodne, a šest migranata je povredjeno hladnim oružjem.

Očevici su naveli da je sukob izbio zbog povećanja broja Avganistanaca u kampu od kada je rasformiran veliki kamp zvani Džungla u susednom Kaleu. Avganistanci su bili nezadovoljni zato što su smešteni u kolektivne prostorije, a Kurdi su spavali u kućicama čiji broj se nije povećavao.

Jedan opštinski zvaničnik smatra da mora da je bilo namerno podmetanje požara na nekoliko različitih mesta i da je to povezano za okršajima izmedju iračkih Kurda i Avganistanaca.

Okršaji izmedju migranata nastavili su se tokomnoći i zvaničnici koji su pokušali da ih zaustave nisu imali u tome mnogo uspeha, a nekad su gadjani kamenjem.

Većina migranata je evakuisana i biće smeštena na nekim privremenim mestima. Već sinoć je grad Grand-Sint stavio na raspolaganje dve fiskulturne dvorane.

Kamp je otvoren 2016, a izgradila ga je nevladina organizacija Lekari bez granica.

U tom kampu za koji je važilo da ga drže irački kurdski krijumčari, poslednjih meseci bilo je više ozbiljnih incidenata, zbog kojih je morala da bude pozvana policija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.