U trendu

U požaru u migrantskom kampu u Francuskoj desetak povredjenih

U požaru koji je izbio u migntskom kampu na severu Francuske povredjeno je najmanje desetak migranta a kamp je potpuno uništen, javili su zvaničnici.

Požar je izbio sinoć u kampu Grand-Sint blizu Dankerka, gde je živelo oko 1.500 migranata koji su tu čekali u nadi da će moći da predju u Veliku Bitaniju.

Prema predstavniku lokalne vlade požar koji je izbio i prvo zahvatio oko 300 kućica u tom improvizovanom selu, posledica je sukoba Avganistanca i Kurda. U tom sukobu učestvovalo je oko 150 ljudi neposredno pre izbijanja požara juče popodne, a šest migranata je povredjeno hladnim oružjem.

Očevici su naveli da je sukob izbio zbog povećanja broja Avganistanaca u kampu od kada je rasformiran veliki kamp zvani Džungla u susednom Kaleu. Avganistanci su bili nezadovoljni zato što su smešteni u kolektivne prostorije, a Kurdi su spavali u kućicama čiji broj se nije povećavao.

Jedan opštinski zvaničnik smatra da mora da je bilo namerno podmetanje požara na nekoliko različitih mesta i da je to povezano za okršajima izmedju iračkih Kurda i Avganistanaca.

Okršaji izmedju migranata nastavili su se tokomnoći i zvaničnici koji su pokušali da ih zaustave nisu imali u tome mnogo uspeha, a nekad su gadjani kamenjem.

Većina migranata je evakuisana i biće smeštena na nekim privremenim mestima. Već sinoć je grad Grand-Sint stavio na raspolaganje dve fiskulturne dvorane.

Kamp je otvoren 2016, a izgradila ga je nevladina organizacija Lekari bez granica.

U tom kampu za koji je važilo da ga drže irački kurdski krijumčari, poslednjih meseci bilo je više ozbiljnih incidenata, zbog kojih je morala da bude pozvana policija.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike