U trendu

U Prištini traže bojkot srpske robe, opozicija hoće embargo

Na društvenim mrežama i prištinskim veb sajtovima poslednjih dana su sve primetniji pozivi na bojkot srpskih proizvoda, a građanima se poručuje da ne kupuju proizvode čiji bar-kod počinje sa 8 60, prenosi televizija N1.

Kako se navodi, dok kampanja protiv uvoza robe iz centralne Srbije sve više jača na Kosovu, vrednost uvoza na Kosovo iz Srbije je svake godine sve veća, a anketa sprovedena u Prištini pokazala je da građani za ogroman uvoz i simboličan izvoz u Srbiju okrivljuju i vladu i same sebe.

Opozicione stranke suprotstavljaju se uvozu robe iz centralne Srbije na Kosovo, a među njima je najglasniji pokret Samoopredeljenje, koji je svojevremeno pokrenuo akciju bojkota robe iz Srbije sa parolom „Voli tvoje“, a nije se ustručavala ni od radikalnih akcija poput prevrtanja kamiona sa srpskom robom.

„Smatramo da je embargo trebalo da bude uveden. Bojkot je jedan u potpunosti racionalan odgovor na agresivnu politiku Srbije prema Kosovu, naročito u poslednjih pet godina. To bi trebalo da bude samo jedan korak u uspostavljanju reciprociteta“, rekao je Driton Kauši, poslanik Samoopredeljenja.

Iz Privredne komore Kosova poručuju da embargo ne ide u prilog ekonomskoj saradnji u regionu, a ni Berlinskom procesu.

„Po mom mišljenju i ta reč reciprocitet, kao i bojkot, jednostavno pripadaju prošlosti. Sada je vreme da radimo na tome da imamo otvoreno tržište i da se radi na jačanju javnog mnenja, kako bi ljudi sami odlučivali šta će kupiti“, rekao je predsednik Privredne komore Kosova Safet Grđaliu.

U Vladi Kosova ne postoji raspoloženje za dalje zaoštravanje situacije i odnosa sa Beogradom, do kojih bi došlo nakon uvođenja trgovinskog embarga nad robom centralne Srbije, navodi N1

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.