U trendu

U prva dva meseca pronađeno 2.870 radnika koji rade na crno

U prva dva meseca ove godine inspekcija rada je imala 7.870 nadzora i pronašla 2.870 radnika koji su radili neprijavljeni- na crno, rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin.

On je tokom obilaska gradilišta hotela Hilton u Beogradu rekao da je na osnovu rešenja inspektora rada prijavljeno 2.560 radnika.

„U martu mesecu posebnu pažnju smo obratili na građevinski sektor i na građevinsku industriju. Na teritoriji cele Srbije kontrolisano je 373 poslodavca i ono što je zabrinjavajuće kod 192 poslodavca pronađeni su radnici koji rade na crno“, rekao je ministar.

On je precizirao da je u martovskim kontrolama pronađeno 612 radnika koji rade na crno, a da su najdrastičniji primeri poslodavac iz Vladičinog Hana koji je od 14 radnika imao 14 neprijavljenih radnika.

„Upozoravamo sve poslodavce, vodite računa da radnike prihavite, da ih zaposlite u skladu sa svim zakonskim propisima, jer se na taj način izbegavaju povrede na radu i problemi koje sigurno morate da imate sa državom ukoliko ne poštujete zakonodavstvo ove zemlje“, poručio je Vulin.

Vreme koje radnik provede u radu na crno, kako kaže, je vreme koje niko ne može da mu nadoknadi, to je vreme bez penzionog, bez socijalnog osiguranja.

„Onda ćemo imati probleme kada budu odlazili u penziju ili trebali da ih lečimo- njih i članove porodice. Još jednom apelujem na poslodavce i sindikate da svi zajedno radimo u istom pravcu – što više zaposlenih radnika, to više bezbednih tradnika i to je uspešnija Srbija“, rekao je Vulin.

Vulin je danas zajedno sa inspektorima rada obišao gradilište hotela Hilton u Beogradu, koji je primer dobre prakse po pitanju prijave radnika i njihove bezbednosti na radu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.