U trendu

U Rasinskom okrugu u 38 škola skraćeni časovi

Sve škole članice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije u Rasinskom okrugu, kojih je 38, danas su u štrajku upozorenja, odnosno skratile su časove na 30 minuta, rečeno je u kruševačkoj Uniji.

„Sve škole u Rasinskom okrugu, članice Unije, drže časove 30 minuta, imamo dve, tri škole gde se zvoni na 45 minuta, ali se izlazi na 30 minuta, bilo je pokušaja opstrukcije jer je od Školske uprave stigla instrukcija da se zvoni na 45 minuta, ali škole to nisu činile“, rekao je agenciji Beta član Predsedništva USPRS-a i predsednik kruševačke Unije Dobrivoje Marjanović.

Iz 52 osnovne i srednje škola iz Rasinskog okruga, prema podacima Unije, na protest u Beograd otišlo je 140 prosvetnih radnika.

Marjanović je rekao da će, ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni, u narednih petnaestak dana najverovatnije doći do radikalizacije štrajka, odnosno potpune obustave rada.

„Mi smo iz prethodnog štrajka, pre dve godine, izašli jer smo sa Vladom potpisali Sporazum koji je predvidjao ispunjavanje naših minimalnih zahteva, ali to se nije dogodilo. Na šta to liči da Vlada koja je vrh jedne države, ne poštuje to što je potpisala“, rekao je Marjanović.

U Uniji podsećaju da nije ispunjen ni deo sporazuma kojim se Vlada obavezala da će isplaćivati nagradu propisanu posebnim kolektivnim uogovorom, kao ni da se povećaju izdvajanja iz budžeta za obrazovanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar