U trendu

U slobodnoj zoni Priboj otvara se visoka tehnička škola

PRIBOJ – U Slobodnoj zoni Priboj ove godine otvara se prva visokoškolska ustanova u ovom gradu koja već u oktobru kreće sa nastavom.

Visoka tehnička škola iz Trstenika raspisala je konkurs za upis prve generacije studenata na smer proizvodno mašinstvo, a u zavisnosti od potreba privrede tog kraja moguće je otvaranje i drugih smerova u toj ustanovi.

Stručnu nastavu u obrazovnoj jedinici držaće profesori iz Trstenika, dok će za praktični deo biti zaduženi profesori iz Priboja.

Usavršavanjem stručnog kadra u planu je da se kasnije zaposle profesori sa teritorije te opštine.

Pravo učešća na konkursu za upis na prvu godinu studija imaju svi kanditati koji su završili trogodišnje ili četvorogodišnje srednje obrazovanje gimnazije ili tehničke, mašinske struke.

„Prema studentskom programu upisaće se 40 studenata, ali ako bude veća zainteresovanost svi će biti prihvaćeni na studije”, rekla je za Glas zapadne Srbije šef lokalnog centra regionalne razvojne agencije Zlatibor Magdalena Prijović.

Prema njenim rečima, ovo je jedinstven slučaj saradnje između preduzeća i visokoškolske ustanove, jer će se u ovoj jedinici obrazovati kadrovi koji su potrebni za rad u firmama u kojima će kasnije imati sigurno radno mesto.

„Ako sve bude teklo po planu nastava će početi u oktobru. Verujemo da će ova saradnja biti od velike koristi i za lokalnu samoupravu, iz prostog razloga što mnoga deca nisu u mogućnosti da nastave sa obrazovanjem u drugim gradovima, a drugi razlog je taj što će usavršavanjem kadrova otvoriti mogućnost za otvaranje novih firmi i dodatnih radnih mesta“, rekla je Prijović.

Dodala je da će svi kandidati koji se prijave na konkurs, polagati prijemni ispit iz matematike već u drugoj polovini septembra, a da će organizacija samog prijemnog zavisiti od dinamike prijavljivanja kandidata.

„Zbirku za polaganje prijemnog mogu pronaći na sajtu fakulteta, a ono što je veoma važno da napomenem, to je da će u prvoj godini svi studetni biti oslobođeni svih naknada, opština će finansirati 30 studenata dok će ostale finansirati škola“, izjavila je Prijović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.