U trendu

U službenoj upotrebi u Srbiji 11 manjinskih jezika

U službenu upotrebu u 42 lokalne samouprave u Srbiji uvedeno je 11 manjinskih jezika i njihovo pismo, a u našoj zemlji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore različitim jezicima, izjavila je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

„To govori koliko je vlada na najozbiljniji način posvećena da se na dosledan i temeljan način bavi pitanjem unapređenja i zaštite manjinskih jezika, rekla je Paunović povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, saopšteno je iz njene Kancelarije.

Paunović je istakla da postojanje velikog broja različitih maternjih jezika ilustruje raznolikost i multijezičnost društva, ali razvija i svest o jezičkim i kulturnim tradicijama i inspiriše na solidarnost koja se zasniva na razumevanju, dijalogu i toleranciji.

Prema njenim rečima, svoju rešenost da doprinese zaštiti i očuvanju multikulturalnosti i višejezičnosti u Srbiji i Evropi država je potvrdila 2005. kada je ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Ratifikacijom Povelje, kaže Paunović, Srbija je preuzela posebne obaveze u pogledu 10 manjinskih jezika i podsetila da je celokupno obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u osnovnim školama u prošloj školskoj godini, na svim nivoima, organizovano na osam jezika – na albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom, za oko 72.000 dece.

Dodala je da se pravo na informisanje na manjinskim jezicima putem štampanih i elektronskih medija ostvaruje na 15 jezika, a istakla je i važnost negovanja maternjeg jezika u medijima.

Generalna skupština Uneska proklamovala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istocnom Pakistanu, danas Bangladešu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar