U trendu

U Specijalnom sudu, spomen ploča Đovaniju Falkoneu

U Specijalnom sudu u Beogradu večeras je predsednik Senata Italije Pjetro Graso, zajedno sa predsednikom Višeg suda Aleksandrom Stepanovićem i tužiocem za organizovani kriminal Miljkom Radisavljevićem, otkrio spomen ploču italijanskom sudiji Đovaniju Falkoneu, koga je mafija ubila 1992. godine. 

Graso, koji je nekada bio državni tužilac za borbu protiv mafije u Italiji, rekao je da ga je otkrivanje spomen ploče podsetilo na zajednički rad s Falkoneom i njegovu istrajnost u borbi s mafijom.

„Njegova smrt nije bila uzaludna, usadio nam je ideju da borimo protiv kriminala. Bio je poseban, učio nas je šta je to tužilačka istraga i kako da sakupljamo dokaze“, rekao je Pjetro Graso.

On je istakao da spomen ploča na simboličan način predstavlja prijateljstvo italijanskog i srpskog naroda i dobru međunarodnu saradnju na mnogim slučajevima organizovanog kriminala.

„Takva saradnja dobra je i za evropski put Srbije“, rekao je Graso.

Ploča na kojoj piše – „U spomen na sudiju Đovanija Falkonea, u ime ideala pravde i istine koji spajaju sprski i italijanski narod“, postavljena je na ulaz u sudnicu koja od 2009. godine nosi ime sudije Falkonea.

Đovani Falkone vodio je postupke protiv pripadnika mafijaških organizacija na Siciliji i postao je sinonim borbe protiv sicilijanske mafije. On je prethodno bio istražni sudija u sudu za stečajne postupke.

Na osnovu tog iskustva, uveo je značajne novine u istraživanju finansijskih malverzacija, koje su po njemu nazvane falkoneovskom metodom.

U razbijanju sicilijanske Koza nostre sudiji Falkoneu pomogao je svedok pokojnik Tomazo Bušeta, koji je prvi put otkrio unutrašnju strukturu mafije.

Sudija Falkone ubijen je zajedno sa ženom i tri telohranitelja sa 350 kilograma eksploziva koji je bio podmetnut na autoputu od aerodroma do Palerma. Njegov najbliži saradnik i prijatelj sudija Paolo Borselino ubijen je samo dva meseca kasnije.

Posle ovih ubistava, reagovala je javnost Italije i pokrenuta je velika kampanja protiv mafije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.