U trendu

U Srbiji 230 dece migranata bez roditeljske pratnje

U poslednjih godinu dana u Srbiji je registrovano 230 dece migranata bez roditeljske pratnje, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nenad Ivanišević.

On je na predstavljanju projekta „Podrška maloletnim migrantima bez pratnje u Srbiji“, u Privrednoj komori Beograda kazao da se radi na povećanju kapaciteta za smeštaj te dece u migrantskim centrima.

„Zahvaljujući projektu koje sprovodi Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja u saradnji sa Vladom Švajcarske mi ćemo povećati kapacitet za 50 mesta u tri grada u Srbiji, u Subotici, Beogradu i Nišu, u slučaju nove migrantske krize kako bi se pružila najbolja pomoć toj deci“, rekao je Ivanišević.

Predstavnica švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom Jovana Mihajlović rekla je da je ideja projekta čija je vrednost 600.000 švajcarskih franaka, da se jedan od zahteva akcionog plana za poglavlje 24 ispuni na najbolji način i da se standardi koje je propisala Evropska unija u oblasti zaštite maloletnika bez pratnje uspostave u Srbiji.

„Maloletnici bez pratnje, posebno devojčice, treba da imaju adekvatnu zaštitu u smislu zbrinjavanja i odgovarajučih usluga koje bi dobijali u ustanovama socijalne zaštite“, rekla je ona i dodala da Švajcarska kroz ovaj projekat pomaže Srbiji na njenom putu ka EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.