U trendu

U Srbiji od sada i sahrane po švajcarskom modelu

Naknada pogrebnih troškova za porodice preminulih penzionera od ove godine usklađuje se na isti način kao i penzije – po takozvanom švajcarskom modelu.

To znači da će iznos od 41.650 dinara, utvrđen na početku 2020. godine važiti sve do nove indeksacije čekova i primaće ga svi u Srbiji, bez obzira na stvarne troškove sahrane.

Kako stoji u izmenama i dopunama Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, „švajcarski model“ podrazumeva da će penzije, a samim tim i ova naknada, rasti dva puta godišnje i to po obrascu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i isto toliko rasta prosečne zarade, pišu „Večernje novosti“.

Takvom računicom su penzioni čekovi od 1. januara porasli za 5,4 odsto, te je i decembarska naknada sa 39.516 povećana na 41.659 dinara. Po dosadašnjim propisima ova naknada se usklađivala na svaka tri meseca.

„Osnov za isplatu naknade pogrebnih troškova je original računa i fiskalni isečak, koje Fondu PIO treba da dostavi osoba koja je i platila ispraćaj korisnika penzije“, stoji u „Glasu osiguranika“.

Bez obzira na iznos troškova sa računa, isplaćuje se iznos u visini naknade pogrebnih troškova prema datumu izdavanja računa, prenosi list.

Račun koji se dostavlja Fondu trebalo bi da sadrži naziv i adresu onoga ko ga izdaje, ime i prezime osobe koja je platila, kao i umrlog korisnika, vrstu i količinu plaćenih usluga, kao i visinu PDV-a.

Ukoliko izdavalac računa nije obveznik fiskalnog isečka neophodno je da o tome obavesti Fond posebnom izjavom.

Pored računa trebalo bi dostaviti i broj tekućeg računa, na koji će naknada biti isplaćena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.