U trendu

U Srbiji oko 6.000 osoba boluje od cerebralne paralize

BEOGRAD – U Srbiji živi oko 6.000 osoba koje boluju od cerebralne paralize, od čega gotovo polovina u Beogradu i važno je ukazati sa kojim se problelima oni suočavaju i šta svi možemo i moramo uraditi da im život učinimo lakšim, poruka je sa obeležavanja Svetskog dana cerebralne paralize.

Svetski dan cerebralne paralize pod sloganom „Ostavi trag“ obeležen je danas, četvrtu godinu za redom, na Trgu republike.

Dilbera Sarajlić iz beogradskog Saveza za cerebralnu i dečju paralizu istakla je da u tom udruženju nastoje da olakšaju život svim osobama koje imaju cerebralnu paralizu, jer, kako kaže, svi imaju iste životne potrebe, ali je njihovo zadovoljavanje kod obolelih od paralize mnogo drugačije.

Navodi da Savez ima licencu za dnevni boravak za višestruko ometene u razvoju, a odnedavno i licencu za pomoć i rad u kući.

„Očekujemo da Beograd počne da finansira još dve spečifične usluge, razvoj dnevnih boravaka za osobe sa smetnjama u razvoju, kao i nastavak usluge ličnog pratioca“, kaže Sarajlić.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević navela je da je važno skrenuti pažnju celom društvu da sa nama žive osobe sa cerebralnom paralizom, da znaju sa kojim se oni problemima suočavaju i šta je potrebno učiniti da bi imali lakši život.

Kako je rekla, Grad Beograd radi na razvoju usluge dnevnih boravaka za osobe sa smetnjama u razvoju, kao i na nastavku pružanja usluge lični pratilac.

„Treba da podstičemo solidarnost među ljudima, a pandemija kovida 19 nas je samo podstakla da budemo solidarniji“, rekla je Stanisavljević.

U znak obeležavanja Svetskog dana cerebralne paralize, večeras će Skupština Srbije, Most na Adi, Palata Albanija, Stari železnički most biti osvetljeni zelenom bojom.

Cerebralna paraliza je dečja bolest koja nastaje usled oštećenja mozga ili abnormalnog razvoja mozga, a koja dovode do trajnog gubitka snage mišića, odnosno do paralize određenih delova tela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar