U Srbiji se danas slavi 15. februar – Dan državnosti

U Srbiji se danas slavi 15. februar – Dan državnosti, u znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobodjenje od Turaka, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

Ceremonija obeležavanja praznika biće održana u Orašcu, a predvodiće je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Skupšine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Vence će položiti na spomenik voždu Djordju Petroviću Karadjordju u Arandjelovcu.

Najavljeno je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu uručiti odlikovanja zaslužnim pojedincima.

Dan ranije počasna jedinica Garde Vojske Srbije obavila je počasnu paljbu na Kalemegdanu a reprezentativni orkestar te jedinice izveo je promenadni defile po Knez Mihailovoj ulici.

Sretenje je kao državni praznik proglašen odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

(Beta)

3 komentara
  1. Anonimni

    KARAĐORĐE JE SLOBODA, MILOŠ OBRENOVIĆ JE DRŽAVA! ##### DUŠA ,PONOS I ČAST SRBIIJE,IDENTITET NARODA ,TRADICIJA, SVETOSAVSKO PRAVOSLAVNE, LJUBAV PREMA OTAĐBINI, LJUBAV PREMA LJUDIMA, DOBROTA, GOSTOLKUBLJE, DELO U DOBROOTAĐBINE SRBIJE I SRBE MA GDE BILI, …POMOZI BOŽE SRBIJI I SRBIMA MA GDE BILI! MOLI SE SVETI SAVO ZA SRBE I SRBIJU! 333333333333333333 ################ „TITOVČIĆI“ „o b e l e ž a v a j u“ a SRBI s l a v e. ### NE CEREMONIJE,NE SMARAČI,NE BUKAČI,…Dosta bre.# LAŽNJACI SE RASKOMOTILI ,SA ZURLE I TALAMBASE, OČERUPANI I OJAĐENI SPREMAJU MOTKE (govnane) …

  2. Anonimni

    KARAĐORĐE JE SLOBODA, MILOŠ OBRENOVIĆ JE DRŽAVA! ##### DUŠA ,PONOS I ČAST SRBIIJE,IDENTITET NARODA ,TRADICIJA, SVETOSAVSKO PRAVOSLAVNE, LJUBAV PREMA OTAĐBINI, LJUBAV PREMA LJUDIMA, DOBROTA, GOSTOLKUBLJE, DELO U DOBROOTAĐBINE SRBIJE I SRBE MA GDE BILI, …POMOZI BOŽE SRBIJI I SRBIMA MA GDE BILI! MOLI SE SVETI SAVO ZA SRBE I SRBIJU! 333333333333333333 ################ „TITOVČIĆI“ „o b e l e ž a v a j u“ a SRBI s l a v e. ### NE CEREMONIJE,NE SMARAČI,NE BUKAČI,…Dosta bre.#

  3. Anonimni

    KARAĐORĐE JE SLOBODA, MILOŠ OBRENOVIĆ JE DRŽAVA! ##### DUŠA ,PONOS I ČAST SRBIIJE,IDENTITET NARODA ,TRADICIJA, SVETOSAVSKO PRAVOSLAVNE, LJUBAV PREMA OTAĐBINI, LJUBAV PREMA LJUDIMA, DOBROTA, GOSTOLKUBLJE, DELO U DOBROOTAĐBINE SRBIJE I SRBE MA GDE BILI, …POMOZI BOŽE SRBIJI I SRBIMA MA GDE BILI! MOLI SE SVETI SAVO ZA SDBE I SRBIJU!

Napišite komentar