U trendu

U Starom dvoru svečani prijem povodom Spasovdana

BEOGRAD – U Starom dvoru danas je održan svečani prijem povodom obeležavanja slave grada Beograda – Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana.

Prijemu se prisustvovali ovogodišnji domaćin slave gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, gradski funkcioneri, predstavnici diplomatskog kora, ličnosti iz javnog i kulturnog života…

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da ste danas u ovolikom broju došli da zajedno proslavimo ovaj značajan dan – krsnu slavu Beograda, Spasovdan. Ovo je veoma značajan dan za sve ljude koje Beograd voli i koji vole Beograd“, rekao je Radojičić.

Podsetio je da Beograd svoju krsnu slavu, Spasovdan, proslavlja od 1403. godine, kada je despot Stefan Lazarević proglasio Beograd glavnim gradom, i istakao da Spasovdan simbolizuje uspeće gospodnje, ali i veru u budućnost i zajedništvo.

„Beograd je kroz vekove mnogo puta uništavan, ali se uzdizao i uspevao da ponovo bude lep i divan kakav i jeste. Beograd tokom istorije povremeno i nije slavio slavu, ali je od 1992. godine ponovo redovno slavimo jer smo svesni da bez prošlosti, bez tradicije ne može biti svetle budućnosti“, rekao je gradonačelnik.

Naveo je da je Beograd svesrdno prihvatio mnoge ljude, one koji su u taj grad došli sa željom za znanjem, prosperitetom, uspehom, boljim životom, ali i one koji su morali da odu sa svojih ognjišta.

„Beograd se gradi i to se vidi na svakom koraku, ali želimo da bude još zdraviji, lepši, organizovaniji…idemo ka tom cilju, ali Beograd čine Beograđani, a to smo svi mi zajedno i važno je da svi damo svoj doprinos, neko manji, a neko veći. Uz Božiju pomoć i uz taj naš mali doprinos dostićićemo cilj koji želimo“, naveo je Radojičić.

Prisutnima je zahvalio što su došli i poželeo da Beograd još puno godina slavi Spasovdan.

Beograd je ranije danas svoju krsnu slavu obeležio liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi i litijom centralnim gradskim ulicama.

Povodom gradske slave na 127 biloborda u srpskoj prestonici postavljene su slike sa motivima srednjovekovne istorije Srbije koje će građani, ali i posetioci prestonice moći da vide do 3. jula.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.