U trendu

U Tekerišu obeležena 107. godišnjica Cerske bitke u Prvom svetskom ratu

 Centralno obeležavanje 107. godišnjice Cerske bitke, iz Prvog svetskog rata, održano je danas u istoimenom spomen-kompleksu u Tekerišu, kod Loznice.

Cerska bitka počela je 15. avgusta 1914. kada su se srpske snage sukobile s vojskom Austrougarske, a predstavlja prvu savezničku pobedu u Prvom svetskom ratu.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je tokom ceremonije da se strategija te operacije izučava na vojnim akademijama u svetu i da je to „najsvetliji primer junaštva i patriotizma“.

„Današnja Srbija je isto toliko hrabra i posvećena slobodarskim idejama i očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Okrenuvši se budućnosti, s ponosom se sećajući naših predaka, mi potomci ovih velikih junaka živimo u zemlji u kojoj je reč sloboda najveća dužnost i obaveza“, rekla je ministarka, a preneo njen kabinet.

Vence su, pored ministarke Kisić Tepavčević, položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Mačvanskog okruga, gradova Loznice i Šapca, Opštine Krupanj, ambasada, kao i predstavnici brojnih udruženja i gradjana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.