U toku izrada zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“

BEOGRAD – U okviru posete ambasadora Žorža Santera, generalnog sekretara Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Luksemburga, koji trenutno predsedava Međunarodnom alijansom sećanja na holokaust – IHRA, u Ministarstvu kulture i informisanja održan je sastanak sa predstavnicima Radne grupe za izradu Nacrta zakona o Memorijalnom centru „Staro sajmište“.
Na sastanku je predstavljen koncepet budućeg Memorijalnog centra „Staro sajmište“ kao ustanove kulture na republičkom nivou, koja bi bila posvećena kulturi sećanja na žrtve i istorijske događaje koji su se desili na prostoru današnjeg „Starog sajmišta“, odnosno prostoru nacističkog logora „Jevrejski logor Zemun“ i „Prihvatnog logora Zemun“.

Ova ustanova kulture baviće se prikupljanjem, čuvanjem, izlaganjem, istraživanjem i prezentovanjem arhivske, filmske i muzejske dokumentacije i građe koja je vezana za žrtve.

Osim tih nadležnosti, budući memorijal će se baviti istraživačko-edukativnom delatnošću ali i organizacijom manifestacija i akcija kojima se neguje sećanje na žrtve logora.
Ambasador Santer je obavešten da se nacrt zakona nalazi na finalnom usaglašavanju i očekuje se pozitivni stav stručne javnosti i predstavnika žrtava, nakon čega bi trebalo da usledi javna rasprava.

Dogovorena je podrška IHRA-e budućem Memorijalnom centru i njegovom pozicioniranju u svetskoj mreži memorijala.
Delegacija IHRA je pozitivno ocenila napredak po ovom pitanju i izrazila očekivanje da će se Predlog zakona naći u skupštinskoj proceduri do kraja godina kao i da će rekonstrucija Centralne kule na Starom sajmištu, za potrebe buduće ustanove, započeti na proleće 2020. godine.
Predstavnici Radne grupe pozvani su da održe prezentaciju na godišnjem sastanku IHRA koji će biti održan u decembru u Luksemburgu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.