U trendu

U toku su pripreme za suzbijanje komaraca

BEOGRAD – Doktorka veterinarske medicine iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju Dubravka Planinac izjavila je danas da su počele pripreme za suzbijanje komaraca na teritoriji grada Beograda.

Ona je agenciji Tanjug kazala da su rezultati monitoringa pokazali da je brojnost komaraca trenutno na niskom nivou iako je ovo period godine kada su uslovi optimalni za razvoj komaraca iz roda edes i anofeles.

Planinac je pojasnila da je maj dosta nestabilan, da je bilo smena vrlo toplog vazduha sa temperaturama do 30 stepeni u jednom periodu i naglog pada temperature za 10- 15 stepeni, što nikako ne pogoduje aktiviranju komaraca.

„Čim se vreme stabilizuje doći će i do njihove aktivacije. Sa stabilizacijom vremena, kada dođe do blagog porasta temperature bez velikih oscilacija mogu se očekivati prvi tretmani“, zaključila je ona.

Kako je rekla zaprašivanje komaraca se sprovodi na osnovu prethodno urađenog monitoringa odraslih formi komaraca, primljenih poziva građana ako su uočili neke lokalitete gde je brojnost komaraca povećana i iskustva iz prethodnih godina.

Prema njenim rečima, lokaliteti koji će biti tretirani jesu prvenstveno lokaliteti gde se i očekuju prvi komarci, odnosno priobalja reka,šume i park šuma.

„Prisustvo komaraca zavisi pre svega od njihovog aktiviranja od spoljašnje temperature vazduha i od vremenskih parametara“, rekla je Planinac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.