U Vladi Srbije predstavljeni novi programi studija

U Vladi Srbije predstavljen je program „Master 4.0“, nastao u saradnji univerziteta i privrede s ciljem, kako je rečeno na predstavljanju, „povezivanja IT znanja s poslovnim veštinama“.

Na predlog Inicijative „Digitalna Srbija“, 13 državnih fakulteta iz Beograda, Kragujevca i Niša započelo je proces akreditacije po čijem završetku je planiran upis ukupno 140 studenata.

Četiri nova studijska programa kreirana su kroz saradnju državnih fakulteta u oblasti tehnologije, ekonomije i menadžmenta sa više od 75 uspešnih IT i kompanija iz drugih sektora, koje će učestvovati u nastavi, omogućiti obaveznu prakse za studente, uz šansu da se kod njih zaposle po završetku studija.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da je „Master 4.0“ rezultat izbora najboljeg sadržaja postojećih programa koji odgovara potrebama tržišta IT usluga i obezbedjivanju uslova za dalji rast IT sektora u Srbiji.

„Prvi put naši fakulteti ne nastupaju kao konkurentske, već kao partnerske institucije, a veliki deo predavača biće eksperti iz prakse koji će studentima preneti znanja i upoznati ih s korišćenjem najsavremenijih tehnologija i metoda koje se u privredi primenjuju“, rekla je premijerka.

Brnabić je rekla da je izvoz iz IT sektora u prvoj polovini ove godine iznosio 675 miliona evra, što je rast od 30,7 odsto, a što nije zabeleženo ni u jednoj oblasti, te da se zato njemu treba posebno posvetiti.

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović je rekao da će se na svaki od programa upisati najviše 35 studenata – 15 budžetskih i 15 samofinansirajućih, dok će Inicijativa „Digitalna Srbija“ stipendirati po pet studenata sa svakog programa.

Član Upravnog odbora Inicijative „Digitalna Srbija“ Stefan Salom naglasio je da će „Master 4.0“ rešiti „problem obostranog nerazumevanja“ domaćih IT stručnjaka i poslovnog sektora.

„Cilj ovog programa Master 4.0 koji se razvija, jeste upravo da, s jedne strane, ljudima koji imaju IT predznanje, pruži znanje o najnovijim tehnologijama kao što su veštačka inteligencija ili mašinsko učenje, a s druge strane, ‘biznis znanja’ – iz menadžmenta, preduzetništva i marketinga, koja će im omogućiti da razvijaju digitalne proizvode“, rekao je Salom.

„Master 4.0 programi“ će obuhvatiti analizu podataka, bioinformatiku, „internet stvari“, mašinsko učenje, veštačku inteligenciju, virtuelnu realnost, kao i „biznis predmete“ menadžment, finansije i računovodstvo, marketing i preduzetništvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.