U trendu

U Zagrebu samit supružnika evropskih lidera o prevenciji gojaznosti dece, na skupu i Tamara Vučić

U Zagrebu je danas odžan Samit supružnika evropskih lidera o prevenciji gjaznosti dece.

U organizaciji Kancelarije predsednika Hrvatske i Evropske kancelarije Sveztske zdravstvene organizacije na skupu su pored Sanje Musić Milanović, supruge predsednika Hrvatske, učestvovalii kraljica Španije Leticija, surpuga predsednika Srbije Tamara Vučić, supruzi predsednica Slovenije i Mađarske.

Učestrvovali su i supružnici čelnika iz Letonije, Kirgistana, Malte, Jermenije, a neki su se pridružili video-vezom.

„Danas smo stvorili mrežu supružnika evropskih čelnika da ujedinjeni pokrenemo prevenciju ovog vodećeg galopirajućeg javnozdravstvenog problema zbog kojeg će nam se očekivano trajanje života u Hrvatskoj do 2050. skratiti za tri i po godine, a u evropskoj regiji za tri godine“, upozorila je Muslić Milanović.

Ona je rekla da u Hrvatskoj 35 odsto dece ima prekomernu težinu ili je gojazno, a na nivou Evrope to je 26 odsto.

Na samitu je usvojena Zagrebačka deklaracija koja bi trebalo da bude kamen-temeljac SZO za sprečavanje gojaznsti dece u Evropi, prenosi agencija Hina.

Izvršni direktor evropske kancelarije SZO Rob Batler (Robb Butler) je izrazio nadu da će današnji skup i njegova deklaracija označiti početak opadanja broja dece koja se bore s gojaznošću.

Gojaznost dece je složen problem koji pogađa i svet. Prekomerna težina ili gojazonost dece kasnije, kada odrastu, izaziva mnoge bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i najmanje 13 vrsta raka, naglasio je Batler i dodao da će po sadašnjim trendovima to samo rasti.

Procena je da će za samo 12 godina 28 miliona dece u 53 zemlje Evrope biti trajno gojazno, a ta će epidemija koja se može sprečiti do 2035. koštati evropsko društvo 800 miliona američkih dolara.

Musić Milanović i Batler naglasili su da je borba protiv gojaznosti dece „multisektorsko pitanje“ kojim se moraju baviti ne samo ministarstva zdravstva, nego i mnogi drugi resori, poput ministarstva finansija, urbanizma, građevinarstva, poljoprivrede jer radi se o individualnom problemu koji je i problem društva.

Muslić Milanović je rekla da je danas doneta odluka o formiranju Evropskog centra za prevenciju gjaznost za ceo evropski region SZO.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.