U trendu

U Zrenajaninu održana peta protestna vožnja jer zdrave pijaće vode nema 17 godina

U Zrenjaninu u kome više od 17 godina gradjani nemaju ispravnu vodu za piće, danas je održana još jedna protestna vožnja u organizaciji Zrenajninske akcije „Zrak“.

Bekim Rukeci, jedan od aktivista Zraka rekao je da stotine Zrenajninaca protestuje već mesec dana tražeći samo jedno, a to je čista voda u slavini.

„Ovo nije protest iz dosade, ovo je protest iz besa i očaja, za sve one Zrenajnince koji ne znaju šta će pre uraditi ove jeseni, da li da spreme novac za ogrev, školarinu, struju, ili da ga ostave za flaširanu vodu“, kazao je Rukeci.

On je dodao da oko pitanja zdrave pijaće vode u gradu nema pregovora sa gradskom vlašću jer su, kako je naveo, oni sami ušli u to blato, a da sami znaju da izadju, oni bi verovatno izašli.

„Problem neće biti rešen iz ljubavi prema gradjanima, problem vode će biti rešen samo uz pritisak gradjana, njima je profit najvažniji ali taj profit ne može biti jači od snage ovih gradjana“, rekao je Rukeci.

Mišo Živanov, aktivista Zraka koji je napadnut prilikom mirnog protesta pre dva dana zahvalio je svim gradjanima na podršci koja je, kako je kazao, svakog dana sve veća i značajna.

„Želimo da nas ima sve više na ulici da pokažemo zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da smo mi ti koji njih plaćamo i zahtevamo da rade svoj posao i želimo da znamo šta se dešava po pitanjima zbog kojih već mesec dana protestujemo, želimo da sve bude transparentno“, izjavio je Živanov.

On je, govoreći o incidentu od pre dva dana na Danima piva, rekao da „žele da znaju ko su vinovnici, ko ih je poslao i ko je naredio se oni sklone“.

„Mi smo bili mirni gradjani, nas petnaestak koji smo držali transparente na javnom skupu nismo nikoga vredjali, prosto smo pokušali da skrenemo pažnju na probleme koji postoje u gradu“, rekao je Živanov.

Ukazao da za sve probleme i incidente koji eventualno ubuduće nastanu i, kako je rekao, ukoliko se nekome od njih nešto desi, za sve to tužiće „odgovorne osobe koje su napravile fijasko oko fabrike vode i one koji su 17 godna odgovorne što Zrenajninci nemaju zdravu pijaću vodu“.

„Plašimo se za svoju i sigurnost naših porodica, ali ako nam se nešto desi, smatraćemo za to odgovorne gradske čelnike“, istakao je Živanov.

Gradjanima je poručio da su oformili pravni tim i da svi oni koji žele da dobiju obeštećenje – nadoknadu troškova za pijaću vodu da im se obrate jer je vreme da se naplati to što trpe 17 godina.

U toku protestne vožnje učesnici su na kratko blokirali prometan kružni tok nedaleko od centra grada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.