U trendu

Učenice osnovne škole iz Beograda nagradjene za preduzetničku ideju

Učenice Osnovne škole „Djura Jakšić“ u Beogradu danas su, povodom obeležavanja medjunarodnog „Dana devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama“, nagradjene za preduzetničku ideju „Kit Kat“, gde pomoću „Tihe knjige“ pomažu deci uzrasta od tri do sedam godina da razviju svoje motoričke veštine.

Ovogodišnje takmičenje „Uhvati ideju“, koje je organizovalo Udruženje poslovnih žena Srbije i Telenor fondacija, ima za cilj da se devojčice ohrabre prilikom odabira budućih profesija i podstaknu da svoje ideje pretoče u posao.

U takmičenju je učestvovalo 60 projekata, a dodela nagrada za tri najbolja projekta održala se u prostorijama Telenora u Beogradu.

Dobitnice prve nagrade Nada Kovačević, Tijana Petrović i Maša Jović, rekle su da su ideju dobile gledajući snimke na internetu i da im je trebalo dve nedelje da naprave knjigu.

„Naučile smo da prezentujemo stvari i cela akcija je jako lepa, kao i društvo koje smo upoznale“, rekla je jedna od članica pobedničkog tima Neda Kovačević.

Drugo mesto su osvojile Teodora Damjanović, Milica Gavrilović i Mina Spasojević iz Osnovne škole „Djura Jakšić“ u Beogradu za projekat „Naša mala radionica“ u kojem su same napravile ukrasni kalendar i tako obradovale svoje bake za 8. mart.

Trećeplasirani tim su učenice Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ iz Subotice koje projektom „Teslin trio“ pomažu starim osoba tako što im preko interneta kupuju namirnice i dostavljaju na kućnu adresu.

Direktorka komunikacije i održivog razvoja u Telenoru Marija Vujanić rekla je da je osnova njihovog poslovanja stvaranje jednakih mogućnosti za sve i da su ponosni što u toj kompaniji više od polovine zaposlenih čine žene.

„Nadamo se da ćemo ovim takmičenjem privući pažnju novih kadrova, a pre svega mladih devojčica da se opredele za rad u telekomunikacijama“, kazala je Marija Vujanić.

Potpredsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Olivera Popović izjavila je da su ih oduševili pristigli radovi i da nije bilo lako odabrati pobednički tim.

Savetnica potpredsednice vlade za rodnu ravnopravnost Gordana Gavrilović rekla je da društvo i stereotipi nameću devojčicama odredjena zanimanja.

„‘Dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama’ jako je važan jer se šalje poruka devojčicama da stakleni plafon ne postoji i da one same biraju svoje buduće profesije na osnovu svojih želja i znanja“, rekla je Gordana Gavrilović.

Projekat „Dan devojčica u informaciono-komunikacionim tehnologijama“ prvi put je organizovan 2011. godine i u njemu je učestvovalo više od 8.000 devojčica iz cele Srbije.

Pored dodele nagrada, „Medjunarodni dan devojčica“ obeležen je i druženjem oko 1.000 devojčica završnih razreda iz 60 osnovnih škola iz cele Srbije sa uspešnim ženama u više od 70 kompanija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.