U trendu

Učenici će prolaziti kroz sve osnovne koncepte i elemente programiranja

Od 1. septembra kao obavezan predmet u petom razredu osnovne škole uvodi se Informatika i računarstvo, a u okviru nastavne teme Računarstvo u petom i šestom razredu očekuje se da učenici steknu osnovna programerska znanja i razvijaju algoritamski način mišljenja, rekla je predsednica Sekcije nastavnika informatike Srbije Bojana Satarić.

Ona je za portal Gradskibiro (gradskibiro.rs) rekla da će učenici raditi na jednostavnim zadacima, prolazeći kroz sve osnovne koncepte i elemente programiranja.

„Novi nastavni program zasnovan je na ishodima i kao takav izmešta nastavnika iz uloge izvršioca nastavnog programa i daje mu slobodu da taj program zaista kreira, vodeći računa o konkretnim uslovima u kojima radi i učenicima koje podučava“, navela je ona.

Bojana Satarić objasnila je da će nastavnik stvarati obrazovno okruženje u kome će učenici biti kreatori tehnologije, a ne samo njeni korisnici.

Realizacijom projekata Inicijative „Programiraj!“ nastavnicima je omogućeno da se na kreativniji način posvete učenicima.

Inicijativu „Programiraj!“ čine „sestrinski“ projekti „Vizuelno programiranje za osnovce“ i „Programiranje za osnovce“.

Projekte realizuju Moodle Mreža Srbije i Društvo za informatiku Srbije. Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija finansiralo je projekte u okviru konkursa dodele sredstava za programe u oblasti razvoja informacionog društva.

„Programiraj!“ besplatno nudi: 18 video-lekcija titlovanih na srpski jezik vizuelnog programiranja u programskom jeziku Scratch, 18 video-lekcija u programskom jeziku Python, kao i tekstualne priručnike za učenike u digitalnom obliku koji prate video lekcije.

U ponudi su i tekstualni priručnici za realizaciju školskih časova u digitalnom obliku koji sadrži metodičke pripreme za nastavnike na ćiriličnom i latiničnom pismu.

Kreirani kurs za nastavnike je dostupan na sajtovima Moodle mreže Srbije i Društva za informatiku Srbije.

Satarićeva je navela da je namera projektnih timova bila da se na dinamičan i zanimljiv način petacima približi novi obavezni predmet Informatiku i računarstvo, dok su lekcije za šestake malo ozbiljnije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.