U trendu

Učiteljica iz Novog Pazara dala izjavu, gradjani se okupili ispred Policijske uprave

Više desetina gradjana okupilo se danas ispred Policijske uprave u Novom Pazaru kako bi dali podršku učiteljici Adjeli Karaahmetović Melajac, koja je pozvana na informativni razgovor.

Učiteljica, kao i direktor Osnovne škole Rifat Burdžević Tršo Nusret Zuković, pozvani su ranije po nalogu Tužilaštva na informativni razgovor, zbog intoniranja himne na početku ove školske godine.

Medju okupljenim gradjanima bili su roditelji učenika ove škole, ali i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) i Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka.

Okupljenima se u jednom trenutku pridružio i lider ove partije Sulejman Ugljanin, koji je ušao u zgradu policije, a nešto kasnije izašao u pratnji učiteljice.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je ranije da himna Srbije „Bože pravde“ prvog dana školske godine nije emitovana jedino u Osnovnoj školi „Rifat Burdžović Tršo“ u Novom Pazaru.

Direktor škole Nusret Zuković rekao je da je ta škola u potpunosti postupila po uputstvima Ministarstva prosvete, pa i u tom izolovanom slučaju, kada je učiteljica Melajac nastavu započela intoniranjem himne Srbije, dok je u toku drugog časa učenicima prvog razreda, koji nastavu pohadjaju na bosanskom jeziku, pustila himnu sandžačkih Bošnjaka „Ja sin sam tvoj“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.