Udruženja novinara iz regiona traže da Priština rasvetli napad na Olurija

Udruženja novinara iz regiona oštro su osudila napad na direktora prištinskog portala Insajder.com Parima Olurija i njegovu verenicu u kome su učestvovale tri ostobe i pozvale kosovske institucije da rasvetljavanje tog dogadjaja postave za prioritet.

Parim Oluri i njegova verenica napadnuti su 16. avgusta u Prištini na ulasku u zgradu u kojoj žive.

„Dok smo se približavali ulazu, pojavile su se tri maskirane osobe i počele su da me udaraju. Udarali su me i kada sam pao na zemlju, a moja verenica se onesvestila. Nisam im video lica niti su išta rekli, sve se desilo vrlo brzo“, rekao je Oluri i dodao da veruje da napad ima veze sa njegovim nedavnim radom.

Kako navodi Asocijacija novinara Kosova Oluri je izjavio da nema privatnih konflikata i da je ubedjen da je napad povezan sa njegovim radom.

„Verujemo da je napad bio dobro organizovan … Napad na Olurija pokazuje da novinari više nisu sigurni“, rekao je Arben Salihu iz Udruženja novinara Kosova.

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja zastupa više od 7.800 članova, najoštrije je osudila napad na Olurija i njegovu verenicu i deli zabrinutost sa članovima Udruženja novinara Kosova.

Platforma očekuje od kosovskih vlasti da postupaju brzo, identifikuju tri napadača i kazne ih u skladu sa zakonom, ali i od medjunarondih organizacija koje se bave zaštitom medijskih i novinarskih sloboda i prava da zahtevaju isto.

Regionalna udruženja podsećaju javnost da je na Kosovu u 2017. godini zabeleženo devet slučajeva pritiska, verbalnih pretnji i fizičkih napada, uključujući i poslednji slučaj.

Saopštenje su potisali predstavnici novinarskih urduženja iz Skoplja, Beograda, Podgorice, Prištine, Sarajeva i Zagreba – Udruženje/udruga BiH novinara, Sindikat medija Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Društvo novinara Makedonije, Nezavisno udruženje novinara Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.