U trendu

Udruženje gradjana: Izbori u Raškoj primer gušenja demokratije na lokalnim izborima

Udruženje gradjana Lokalni front Raška saopštilo je danas da su izbori za članove Saveta mesnih zajednica u toj opštini primer kako izgleda „sistematsko gušenje demokratije na lokalnim izborima širom Srbije“.

U saopštenju se navodi da su izbori 6. juna održani tako da gradjani o njima nisu obavešteni, da je bilo prijavljenih kandidata iz vladajuće Srpske napredne stranke tačno toliko koliko je u savetima bilo mesta za koja su se „nadmetali“, kao i da su izbori u Mesnoj zajednici Gradac, jedinoj gde je jedan opozicioni kandidat osvojio mandat – poništeni.

„Kao i ostali izbori u mesnim zajednicama širom Srbije poslednjih nedelja, i ovi su se odigravali po oprobanom receptu vlasti – raspisani su i održani praktično u tajnosti – informacija o glasanju je plasirana samo medju članstvom vladajuće garniture, dok ostatak meštana nije imao lak način da sazna da se izbori uopšte održavaju“, navodi se u saopštenju.
Kako navodi Lokalni front Raška, „u 15 od 19 mesnih zajednica postojalo je tačno onoliko prijavljenih kandidata koliko je planiranih odborničkih mesta, svi do jednog su članovi vladajuće partije, dok je u ostale četiri mesne zajednice prijavljen tek po jedan kandidat više“.

U saopštenju se navodi da je na pitanje upućeno jednom kandidatu SNS-a – zašto narod nije obavešten o vremenu i mestu izbora, odgovor bio „ko je trebao da zna, javljeno mu je“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.