U trendu

Udruženje: Oboleli od hepatitisa C nevidljivi za zdravstveni sistem

Udruženja pacijenata sa bolestima jetre „Hronos“ pokrenulo je kampanju „Klik za moju terapiju“ koja ima za cilj da omogući inovativnu terapiju za sve obolele od hepatitisa C u Srbiji, saopšteno je danas.

Trenutno samo 100 najtežih pacijenata ima pravo da se leči inovativnom terapijom koja trajno eliminiše virus za osam do 12 nedelja, a procena je da u Srbiji od ove bolesti boluje 80.000 ljudi.

Udruženje „Hronos“ pozvalo je sve bivše i sadašnje pacijente sa hepatitisom C u Srbiji da putem linka na njihovom sajtu popune anonimno anketu kako bi se utvrdio broj ljudi kojima nije omogućena terapija na račun zdravstvenog osiguranja, a zatim uticalo na nadležne institucije, prvenstveno Ministarstvo zdravlja i Republički fond ta zdravstveno osiguranje (RFZO), da nove terapije budu dostupne svim obolelim.

„Kriterijumi za dobijanje terapije su toliko suženi da samo najteži bolesnici mogu da je dobiju, a život nakon izlečenja zavisi od toga u kom trenutku ste saznali za bolest. Ukoliko se hepatitis C otkrije kasno, kada je već bolest uznapredovala, lečenje je teže a oštećenja su trajna. Želimo da svim obolelima bude dostupna inovativna i u svetu odavno primenjena terapija“, kazala je predsednica „Hronosa“ Ivana Dragojević.

Apel da se obezbedi odgovarajuća inovativna terapija za sve obolele od hepatitisa C upućen je svim nadležnim institucijama, kao i predsedniku i premijerki Srbije, Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.