U trendu

Udruženje posadilo 4.000 plavih cvetova kao simbol borbe protiv raka debelog creva (FOTO/VIDEO)

Udruženje medikalnih onkologa Srbije (UMOS) i Udruženje pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre posadili su danas u parku na ulazu u Kalemegdan 4.000 sadnica plavih cvetova kao simbol borbe za više od 4.000 pacijenata koji godišnje obole od tih bolesti.

Lekar na specijalizaciji iz onkologije Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Violeta Škrelja kazala je novinarima da tom akcijom žele da obaveste gradjane u Srbiji da su dostupni lekovi za lečenje kolorektalnog karcinoma.

„Ako se desi da se gradjani razbole, da znaju da smo se mi izjednačili sa Evropom što se tiče lečenja kolorektalnog karcinoma“, rekla je ona.

Ona je dodala da godišnje od raka debelog creva i jetre oboli oko 4.000 pacijenata a da se izleči njih oko 70 odsto, navodeći da je jako bitno u kom stadijumu bolesti se ljudi jave lekaru.

Onkolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Fedja Djordjević kazao je da je 4.000 godišnje obolelih od raka debelog creva i jetre mnogo, navodeći da u Grčkoj godišnje oboli duplo manje.

„Borba je bila da se stavi lek na prvu liniju terapije. To nije novi lek, ali je borba trajala 10 godina i posle tih 10 godina su shvatili da ako imaš lekove treba da ih koristiš u startu“ naveo je Djordjević.

On je rekao da će pacijenti u Srbiji imati iste uslove lečenje kao u Zapadnoj Evropi ili Americi.

Onkolog je rekao da je današnja manifestacija jedna u nizu koju udruženja pokreću kako bi skrenuli pažnju na značaj prevencije, a da je prethodna akcija održana takodje na Kalemegdanu gde su vezivali na drvo plave trake.

Onkolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Marija Ristić kazala je da tom akcijom žele da podignu svest svih stanovnika o značaju ranog javljanja lekara čim primete prve simptome koji mogu ukazati na rak debelog creva ili jetre.

„Ovo je jedna simbolična akcija koja ima za cilj da nas podseti na važnost ove bolesti“, rekla je Ristić.

Sadnja plavih cvetova je realizovana uz podršku JKP Zelenilo Beograd i JP Beogradska tvrdjava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar