U trendu

Udruženje tužilaca Srbije pozvalo vlast da osudi izjavu Simonovića upućenu tužiocu

Udruženje tužilaca Srbije (UTS) pozvalo je danas najviše predstavnike izvršne vlasti da osude izjavu bivšeg predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića i na taj način pokažu da ne dele njegov stav.

Time će, kako navodi UTS, razuveriti zamenike javnog tužioca u Srbiji da je normalno da im javni zvaničnici upućuju upozorenja zato što rade svoj posao.

Kako se navodi u saopštenju UTS-a, svaka direktna ili indirektna pretnja javnom tužiocu je ozbiljna i uzmemirujuća.

„Izjava Simonovića očigledno predstavlja pritisak i na sve druge zamenike javnog tužioca koji se nadju u istoj situaciji da postupaju u predmetima u kojima su potencijalni osumnjičeni javni zvaničnici“, piše u saopštenju.

Simonović je u četvrtak na sudjenju zbog paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, izmedju ostalog, rekao da „tužiocu može da se desi da više uopšte ne bude i da ne radi kao javni tužilac“.

UTS navodi da takav iskaz jasno predstavlja stavljanje u izgled tužiocu, šta se može desiti sa njegovom karijerom ukoliko ne postupi na način povoljan po okrivljenog.

Saopštenju UTS pridružili su se i Društvo sudija Srbije, Evropski pokret u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava, Transparentnost Srbija, Centar za pravosudna istraživanja i Beogradski centar za ljudska prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)