U trendu

Udruženje 'Zoo planet' iz Niša za 12 godina spasilo 5.500 životinja

Volonteri udruženje „Zoo Planet“ iz Niša su za 12 godina rada zbrinuli više od 5.500 napuštenih ili povredjenih domaćih i divljih životinja, saopšteno je danas.

Predsednik „Zoo Planet“ Dušan Stojanović rekao je za agenciju Beta da se trenutno u „Zoo kutku“ u selu Kamenica nalazi više od 180 životinja, medju kojima i jedan srndać, pet magaraca, više konja, zečeva, koza, pasa, golubova…

Stojanović je dodao da je poslednja životinja koju su zbrinuli magarac kojeg je vlasnik nameravao da proda klanici.

„Svaka životinja koja dodje kod nas ima neku svoju priču, ali spasavanje tog magarca nas je sve dirnulo. Dok je vlasnik pričao da će ga prodati klanici ukoliko ga ne mi ne otkupimo, magarac je počeo da njače, prišao mi, naslonio se na mene i krenule su suze. Plakao je čitavim putem dok smo ga prevozili do „Zoo kutka“. Kada je stigao kod nas, smirio se“, kazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, magarac je otkupljen od vlasnika zahvaljujući donacijama gradjana Niša i drugih gradova u Srbiji.

„U roku od 48 sati prikupili smo više od 250 evra koliko je vlasnik tražio za otkup magarca i mnogo smo zahvalni svima koji su nam pomogli da spasimo tu životinju“, rekao je Stojanović.

Kazao je da će od para koje su preostale nakon otkupa, za pet magaraca koliko ih sada ima u „Zoo kutku“, do zime biti napravljen novi prostor.

Stojanović je podsetio da je „Zoo Planet“ osnovan pre 12 godina sa željom da se pomogne divljim i zaštićenim vrstama životinja.

„U to vreme su pse i mačke zbrinjavale druge organizacije, ali niko na čitavom području Nišavskog okruga nije zbrinjavao druge životinje. Krenuli smo da to najpre radimo kod svojih kuća, a posle pet godina smo u Kamenici formirali ‘Zoo kutak’, kao oazu mira za životinje, ali i posetioce“, rekao je Stojanović.

On je istakao da je proteklih godina „Zoo kutak“ proširen, ali da uvek postoji potreba za povećanjem kapaciteta kako bi se smestile nove životinje, ali i kako bi životinje koje su već tu dobile bolje uslove.

„Sve naše aktivnosti zasnivaju se na dobroj volji naših sugradjana. Zajednica je ta koja nama daje podršku i bez koje ne bi mogli da funkcionišemo, bilo da je reč o firmama ili pojedincima. Ljudi koji dolaze vikendom da vide životinje ili na časove jahanja ostavljaju donacije i tako dolazimo do neophodnih finansijskih sredstava“, izjavio je Stojanović, koji je dodao da je kroz „Zoo kutak“ u proteklih 12 godina prošlo i 750 volontera..

On je kazao da se divlje životinje nakon oporavka u „Zoo kutku“ vraćaju u prirodno stanište, kućni ljubimci se udomljavaju, a deo životinja prelazi u regionalne prihvatne centre.

Volonterka udruženja „Zoo planet“ Elizabeta Savić rekla je za agenciju Beta da su životinje kada dodju u „Zoo kutak“, „uplašene i u veoma lošem stanju“.

„Dodju divlje, uplašene povredjene. Napuštena životinja ne može da bude lepa, ali posle izvesnog vremena, baveći se njima to je sasvim druga priča. Ptice, zečevi, oni sada kao da su kod kuće, ne žele da odu od nas. Vole nas i mi volimo njih“, rekla je Savić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.