U trendu

Udžbenici na albanskom jeziku biće obezbedjeni uskoro

Sporazum o obezbedjivanju nedostajućih udžbenika na albanskom jeziku potpisan je danas u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Sporazum su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u tehničkoj Vladi Srbije Srdjan Verbić, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju i direktor Zavoda za udžbenike Dragoljub Kojičić.

Sporazum o obezbedjivanju nedostajućih udžbenika u martu su potpisali predstavnici sedam nacionalnih manjina  –  bošnjačke, bugarske, madjarske, rumunske, rusinske, slovačke i hrvatske nacionalne zajednice, ali tada nisu bili predstavnici albanske nacionalne manjine.

Ministar prosvete Srdjan Verbić rekao je novinarima da se nada će posle današnjeg potpisivanja sporazuma vrlo brzo uslediti pripremanje nedostajućih udžbenika.

On je dodao i da je potpisivanje ugovora jedna od najbolje ocenjenih akcija u pregovaračkom Poglavlju 23.

Verbić je rekao da je potrebna zajednička akcija da se pripreme udžbenici.

„Ne govorimo ovde o štampanju. Pričamo o pisanju i prevodjenju udžbenika. Adekvatan prevod zahteva vreme i to će biti glavno ograničenje u kom trenutku bi mogli da očekujemo novi udžbenik. Za ostale jezike u ovom trenutku traje prevodjenje. Na tome se intenzivno radi“, naveo je on.

Verbić je rekao da ne treba očekivati da svi udžbenici budu obezbedjeni odjednom.

„Mnogi udžbenici nedostaju. Mnogi udžbenici nedostaju i na srpskom jeziku. Imamo pozitivan trend pojavljuju se novi udžbenici. Nacionalni prosvetni savet treba da donese standarde za nacionalni jezik bošnjačke nacionalne manjine i kada to bude gotovo, onda ćemo moći da imamo nove udžbenike za sve nacionalne manjine po ovom Memorandumu“, kazao je on.

Verbić je rekao da je „sledeći korak koji zahteva više materijalnih sredstava“ obezbedjivanje udžbenika za srednje škole.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Jonuz Musliju rekao je da je ovo prvi korak u obezbedjivanju udžbenika i da je proteklih godina u Preševskoj dolini postojao problem jer učenici nisu imali odgovarajuće udžbenike na albanskom jeziku.

„Već godinu i po koliko sam ja predsednik Nacionalnog saveta mi smo tražili da budu obezbedjeni adekvatni udžbenici“, kazao je on.

Musliju je rekao da je kratko vreme do početka nove školske godine, ali da će ako bude postojala zajednička volja biti prevedeno bar nekoliko udžbenika od 35 koliko je potrebno.

Direktor Zavoda za udžbenike Dragoljub Kojičić ocenio je da je Zavod najosposobljeniji izdavač u Srbiji za objavljivanje ovih udžbenika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.