U trendu

Uefa će proveriti zbog čega je Zvezda uskratila akreditacije novinarima Danasa

Evropska fudbalska unija (Uefa) kontaktiraće upravu fudbalskog kluba Crvena zvezda i proveriće zbog čega je odlučeno da se uskrate akreditacije novinarima dnevnog lista Danas, navodi se u odgovoru evropske kuće fudbala na pismo koje je uputilo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

NUNS je pre dva dana obavestio Uefu da je uprava Zvezda drugi put u razmaku od mesec dana uskratila novinarima Danasa pravo da izveštavaju sa utakmice u Ligi šampiona, čime je prekršila srpski Zakon o javnom informisanju i medijima kojim je „zabranjena neposredna ili posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu“.

To udruženje je izrazilo uverenje da su kritički tekstovi o poslovanju Crvene zvezde, koje je objavljivao Danas, razlog da uprava beogradskog kluba odluči da uskrati akreditaciju tom dnevnom listu.

Novinari Danasa nisu izveštavali sa utakmica protiv Jang Bojsa i Olimpijakosa, a u oba slučaja u klupskom dopisu navedno je da su akreditacije uskraćene zbog „velikog interesovanja medija“.

„Koristimo priliku da izrazimo zahvalnost što ste nam poslali ove informacije. Nijedna od strana koju pominjete – novine Danas i FK Crvena zvezda, nije do ovog trenutka pokrenula ovo pitanje kod Uefa, ni direktno, ni posredstvom delegata Uefa koji su imenovani za utakmice sa Jang Bojsom i Olimpijakosom“, navodi se u odgovoru Uefe.

Dodaje se da je, prema propisima evropske kuće fudbala, komunikacija sa medijima u nadležnosti kluba, a u skladu s tim i poslovi akreditacije novinara i snimatelja.

„Naša služba za odnose sa medijima će u narednim nedeljama kontaktirati FK Crvena zvezda u vezi ovog slučaja, kako bismo bolje razumeli karakter tih odluka i nadamo se, pomogla da dve strane prevazidju medjusobne prepreke“, navodi se u pismu koje je Uefa poslala NUNS-u.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.