U trendu

Ujedinjeni, Moramo i DS: Baviti se temama koje zaista utiču na život Beograđana

BEOGRAD – Šefovi opozicionih odborničkih grupa Ujedinjeni, Moramo i Demokratska stranka, smatraju da su teme predviđene za današnju sednicu gradskog parlamenta manje važne u odnosu na one koje zaista utiču na kvalitet građana Beograda.

Šefica odborničke grupe Ujedinjeni Mila Popović ocenila je da ovu gradsku vlast „na zanima život i realni problemi“, već samo „njihovi lični interesi i njihovih investitora“ i da će tako biti dok se ne raspišu novi izbori.

„Zbog njihove loše i neplanske gradnje Beograđani lome noge i
automobile, stvaraju se gužve, nemaju gde da se parkiraju i kuda da
prođu trotoarima. Pucaju cevi, pa ostaju danima bez vode. Od
zagađanje vazduha u Srbiji umre godišnje umre 10.000 ljudi, iako
gradonačelnik tvrdi da niko nije umro od 15 dana zagađenja vazduha. Hoće da nam predstave neki besmisleni izveštaj o sprečavanju zagađenja, a Beograđani se bukvalno guše, jer nisu uradili ništa. Beograđani se bukvalno guše, a sami kupujemo prečistače vazduha za obdanište i škole“, poručila je Popović.

Ona je rekla da će njena odbornička grupa pod hitno zatražiti da se ispitaju sva nelegalna ozakonjenja u Beogradu i da se pod hitno
preispita odluka o preseljenju Zoološkog vrta, da li su konsultavani
stručnjaci i da se vidi da li je to najbolje rešenje i za građane i
za Beograđane.

„Za 56 dana, koliko je prošlo od prethodne sednice Skupštine grada, saznali da je najmanje 450.000 kvadratnih metara, odnosno 311 objekata nelegalno ozakonjeno u Beogradu. Otkrili smo da je
gradonačelnik Aleksandar Šapić zaboravio da prijavi svoju vilu u
Italiji od 400 kvadrata Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i
sredstva kojima je tu vilu kupio, a što je prema Zakonu obavezan.
Otkrili smo da je gradonačelnik legalizovao i 180 novih kvadrata na
Bežanijskoj kosa“, rekla je Popović.

Šef odborničke grupe „Moramo“ Dobrica Veselinović kazao je da na današnjoj sednici skupštine odbornike očekuje nastavak priče o investitorskom urbanizmu i nerešavanje saobraćajnih i problema zagađenja vazduha, ali i problemi sa javnim preduzećima.

„Zato smo predložili mere koje mogu da učine da Beograd postane dobar grad za sve. Jedna od prvih mera koju bi trebali usvojiti hirno na ovoj sednici je hitan inspekcijski nadzor nad svim objektima, a posebno na objektima građenim od 2011. godine kako bi se videlo da li oni ispunjavaju standarde zaštite od zemljotresa“, rekao je Veslinović i dodao da je važno da se zna da li smo mi za slučaj da se desi zemljotres spremni.

Dodao je da je zahtev „Moramo“ i da se HPV vakcina učini dostupnim za sve građane, a ne samo za žene i devojke do 19 godina.

Veselinović je kritikovao i to što, kako je rekao, Grad Beograd daje dve parcele u Bari Revi za kako je rekao „otpisivanje dugova Javnog komunalnig preduzeća Lazarevac“.

Šef odborničke grupe Demokratske stranke Filip Tatalović kazao je pred početak sednice gradskog parlamenta kazao je da bi gradska vlast u Beogradu trebalo da se bavi suštinskim problemima građana, a ne samo, kako je rekao, beogradskim karticama.

„Nama omiljena tačka danas je hipoteka na parcelama u Bari Reva da bi se pokrili JKP-u Lazarevcu i o tome ćemo posebno raspravljati“, rekao je Tatalović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.