U trendu

Ukradena slika Magdalena nije planirana za projekat Novi Sad – Evropska prestonica kulture

 Fondacija Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture demantovala je navode medija da je ukradena slika Djoke Mazalića „Magdalena“ planirana da bude izložena prilikom otvaranja projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture.

Iz te Fondacije su naveli i da su iz medija dobili informaciju da je to delo Djoke Mazalića koje je ukradeno u BiH i da je u vlasništvu kolekcionara iz Novog Sada.

„Prikaz ovog dela i pomenuta izložba nikada nisu bili deo aplikacione knjige niti ijednog programskog plana projekta, a Fondacija Novi Sad 2021- Evropska prestonica kulture nema, niti je ikada imala ikakve veze sa platformom za digitalizaciju u okviru koje se, po navodima medija, nalazi i prikaz ovog umetničkog dela“, naveli su u saopštenju.

Istakli su da je prethodni organizacioni odbor kandidature za Evropsku prestonicu, takodje imao svoj sopstveni plan digitalizacije koji nema veze sa pomenutim sajtom za digitalizaciju.

„Logotip koji je prisutan na tom sajtu potiče iz perioda kandidature za Evropsku prestonicu kulture iz 2014. godine, dok je u medjuvremenu u potpunosti promenjeno rukovodstvo projekta, kao i programska i aplikaciona knjiga, koja je i donela Novom Sadu titulu kulturne prestonice“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da tim ispred projekta Novi Sad – Evropska prestonica kulture od dobijanja titule gradi kapacitete za 2022. godinu kada će, na osnovu predloga Evropske komisije, Novi Sad poneti titulu kulturne prestonice.

„Svoju reputaciju zasnovali smo na dostojanstvenom radu i aktivnostima kojim želimo da u Srbiji, regionu i svetu prenesemo pozitivnu sliku o kulturnim praksama u gradu, razvijajući nove projekte, pokrećući nove procese i nove prostore za kulturu, uz želju da pružimo oslonac i podršku ustanovama kulture i vaninstitucionalnoj umetničkoj sceni da raste i razvija se“, zaključili su u Fondaciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.