Umeren porast reka, od četvrtka prestanak padavina

U naredna 24 sata biće na snazi žuti hidro alarm, jer se od četvrtka očekuje smirivanje hidrološke situacije i prestanak padavina, kaže hidrolog Dejan Vladiković.

On je dodao da, bez obzira na obilne padavine nije bilo popuštanja nasipa i izlivanja reka, da je bio umeren porast vodostaja na slivu Južne Morave i na njenim pritokama, posebno Toplici, kao i na slivu Zapadne Morave i na njenim pritokama, od kojih je najviše porasla Rasina.

„Što se tiče pritoka Velike Morave  bilo je malo jačeg porasta u okolini Smederevske Palanke, to su reke  Kubrušnica i Jasenica. Jasenica je stigla do granice vanredne odbrane od poplava, ali se smiruje polako i nije bilo izlivanja“, rekao je Vladiković.

On je dodao da je poplavljeno, nebranjeno, poljoprivredno zemljište između Požege i Čačka, kao i da se u toku dana očekuje da će Mlava i Timok da rastu do granice redovne odbrane od poplava, kao i Kolubara i Jadar, ali da ne očekuje veće probleme.

„Od četvrtka, odnosno petka očekujemo postepeno smirivanje hidrološke suituacije, postepeno jenjavanje padavina, mogući su samo po negde popodnevni pljusak u zapadnom , istočnom i jugoistočnom delu Srbije“, rekao je Vladiković.

On je naglasio da je oprez i dalje neophodan pošto se ciklon sporo premešta, da su ekipe i dalje na terenu i da sprovode odbranu koja je neophodna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.