U trendu

Umetnička dela na fasadama kulturno-istorijskih celina u BG

BEOGRAD – Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će novim generalnim urbanističkim planom Grada Beograda, koji će stupiti na snagu 2021. godine, biti uvedena nova pravila kada su u pitanju objekti koji su proglašeni spomenicima kulture i očuvanje prostorno kulturno-istorijskih celina grada Beograda.

Podsetio je da je Vlada Srbije nedavno proglasila Terazije kulturno-istorijskom celinom i dodao da osim te, Beograd ima već proglašene kulturno-istorijske celine: Dositejev licej, područje Knez Mihailove ulice, Topčider, Kosančićev venac, Skadarlija, stara Gročanska čaršija i Svetosavski plato.

Prema Vesićevim rečima, novim planom jasno će biti definisani objekti koji su spomenici kulture, a Zavod za zaštitu spomenika ubrzano će raditi na elaboratima za njihovo proglašenje spomenicima kulture.

„Ove i naredne godine više objekata proglasićemo spomenicima kulture nego prethodnih 25 godina. Tako ćemo ih sačuvati za istoriju“, istakao je Vesić gostujući na Studiju B, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Kada su u pitanju ostali objekti koji nisu spomenici kulture, a nalaze se u kulturno-istorijskim celinama, Vesić je rekao da će biti uvedeno pravilo da na izgled fasade saglasnost daje Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda kako bi se, iako su novi, uklopili u postojeću celinu.

„Osim toga, na ovim fasadama u prostornim kulturno-istorijskim celinama postojaće obaveza da fasade imaju i skulpture, reljefe, odnosno umetnička dela“, pojasnio je Vesić, dodaje se u saopštenju.

Dodao je da će se na narednoj sednici Skupštine grada, koja će biti održana početkom marta, pred odbornicima naći odluka da svi koji grade na skelama moraju da imaju zastore sa odštampanim umetničkim delima Narodnog muzeja.

O tome je postignut dogovor sa Narodnim muzejom, precizirao je Vesic i dodao da će svi investitori sa linkova na sajtu Grada Beograda i Narodnog muzeja besplatno moći da „povuku“ slike umetničkih dela.

Istakao je da će to ubuduće biti obaveza svih investitora jer se to, dodao je, radi svuda u svetu.

Zamenik gradonacelnika ranije je najavio da će Grad Beograd ove godine, posle više decenija, početi da otkupljuje umetničke slike.

„Ponosan sam jer Grad Beograd izdvaja oko tri odsto budžeta za kulturu, a ta izdvajanja će u narednim godinama biti još veća, i do četiri odsto“, zaključio je Vesić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)