U trendu

Unapređenje energetske efikasnosti četiri javna objekta

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojicić i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj za region Zapadnog Balkana i direktor kancelarije u Srbiji Mateo Kolanđeli potpisali su danas Mandatno pismo (ugovor o predefinisanju) za unapređenje energetske efikasnosti četiri javne zgrade u Beogradu.

Reč je o zgradama Hitne pomoći, Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i Stacionara, koje su sagrađene pre Drugog svetskog rata i neophodno je da se ova zdanja unaprede kada je reč o energetskoj efikasnosti, rečeno je na potpisivanju.

Ovaj projekat je vredan 16 miliona evra, od cega je 11 miliona evra obezbeđeno iz bespovratnih sredstava EU, iz Instrumenta pretpristupne pomoči EU (IPA).

„Raduje me što danas Beograđanima donosim ovu sjajnu vest, što će energetska efikasnost četiri javne zgrade u potpunosti biti u skladu sa evropskim standardima, a nakon realizacije projekta, imaćemo značajne uštede toplotne i električne energije od preko 50 odsto, dok će emisija ugljen-dioksida biti smanjena za više od 65 odsto“, rekao je Radojičić.

Zahvalio je Ministarstvu rudarstva i energetike i Ministarstvu za evropske integracije.

Ovaj projekat je, ističe on, deo strateškog opredeljenja Beograda da se razvija kao „zeleni grad“ i uveren je da Beograd sigurnim korakom ide ka tom cilju.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnik EBRD-a Meran Lukić i podsekretar Sekretarijata za investicije Grada Beograda Sonja Kućubić.

„Mada tek odnedavno obavljam funkciju direktora, dobro sam upoznat s intenzivnom saradnjom koju imaju Grad Beograd i EBRD. Potpisivanje današnjeg Mandantnog pisma je polazna tačka, jer EBRD ima želju da dodatno podrži Beograd a dokument koji smo danas potpisali je platforma za jačanje našeg angažovanja koje ce Beograđanima doneti konkretni boljitak“, rekao je Kolanđeli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.