U trendu

UNICEF isporučio respiratore zdravstvenim ustanovama u Srbiji

Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) je danas objavio da je isporučio prva četiri od ukupno 50 respiratora nabavljenih za zdravstvene ustanove u Srbiji.

Respiratori su dati beogradskim ustanovama: dva je dobila KBC Bežanijska kosa, a po jedan Univerzitetska dečja klinika Tiršova i Institut za majku dete.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Redjina de Dominićis je respiratore predala ministru zdravlja Srbije Zlatiboru Lončaru u KBC Bežanijska kosa čija je direktorka, Marija Zdravković, zahvalila UNICEF-u i rekla da je „ovo veliki dan za Bežanijsku kosu“.

Direktorka UNICEF-a je izjavila da „nabavka 50 najkvalitetnijih respiratora i druge medicinske opreme za zdravstveni sistem ne bi bila moguća bez podrške privatnog sektora u Srbiji i ambasadorke UNICEF-a u Srbiji Ane Ivanović“.

Privatni sektor u Srbiji je jedan od pet u svetu koji su se najbrže odazvali apelu UNICEF-a u borbi protiv COVID-19, rekla je ona.

Ministar Lončar je zahvalio za poklon UNICEF-a i istakao da je 50 respiratora koji će do kraja maja biti u Srbiji, vrednosti veće od milion dolara, iz najnovije generacije tih uredjaja koji se mogu koristiti i za decu i za odrasle.

Respiratori „Evita Infinity V500“, kupljeni od nemačkog proizvodjača „Dreager“, odgovaraju potrebama zdravstva u Srbiji.

Kupovinu 50 respiratora su omogućili donator – kompanije i ambasadori UNICEF-a: PhiAcademy, Nordeus, Vojvodjanska banka, Rajfajzen bank, I&F McCann Grupa, Petite Geneve Petrović doo, Mol Serbia, Continental Automotive Serbia, Udruženje reciklera Srbije, EXLRT, Execomd.o.o, Kalemegdan Development, Prozone d.o.o., Eko Helenik, Vega IT Sourcing, Schneider Electric DMS NS LLC Novi Sad, Multikom, Telegroup i nacionalna ambasadorka UNICEF-a Ana Ivanović.

UNICEF je prošle nedelje isporučio 20 „protokomera“ u KBC Zemun, KBC Zvezdara, Institut za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ i KC Vojvodina, a sredinom aprila 10 tih aparata u KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Naredna isporuka respiratora očekuje se polovinom maja, i biće distribuirani u skladu s potrebama zdravstvenih ustanova.

UNICEF ima najveće skladište humanitarne pomoći u svetu, mrežu od više od 1.000 medicinskih dobavljača, dugogodišnja partnerstva i veliki broj ljudi koji ga podržavaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.