U trendu

Unicef poziva na prikupljanje 10 milijardi dolara radi podrške ugroženima

Agencija Ujedinjenih nacija za decu (Unicef) danas je objavila poziv za hitno prikupljanje 10,3 milijarde dolara radi pružanja pomoći desetinama miliona ljudi, pogođenih humanitarnim krizama, dugoročnim efektima pandemije korona virusa i rastućom pretnjom od teških vremenskih nepogoda.

Sredstva se prikupljaju radi pružanja pomoći za 173 miliona ljudi, među kojima je 110 miliona dece, saopštila je organizacija Unicef Srbija.

Izvršna direktorka Unicefa Ketrin Rasel rekla je da dece kojoj je potrebna humanitarna pomoć danas ima „više nego ikada u novijoj istoriji“.

„Širom sveta, deca se suočavaju sa smrtonosnom kombinacijom kriza, od sukoba i raseljenja, do epidemija bolesti i rastućih stopa neuhranjenosti. U međuvremenu, klimatske promene pogoršavaju te postojeće krize i stvaraju nove. Od ključnog je značaja da uspostavimo pravu podršku kako bismo odlučnim i blagovremenim humanitarnim aktivnostima došli do dece“, kazala je Rasel.

Na početku 2022. godine je procenjeno da su humanitarna pomoć i zaštita potrebni za 274 miliona ljudi, a te potrebe su tokom godine znatno porasle, prvenstveno zbog sukoba, uključujući rat u Ukrajini, uz sve veće prehrambene nesigurnosti i preteće gladi usled klimatskih i drugih faktora, navodi Unicef Srbija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar