U trendu

UNICEF Srbija u Preporukama za izveštavanje o masovnim pucnjavama: Nemojte da inspirišete …

UNICEF-ova kancelarija u Srbiji pozvala je, u Preporukama za izveštavanje o masovnim pucnjavama, da se što manje izveštava o samim počiniocima i upozorila da način na koji mediji izveštavaju o masovnom nasilju, nasilju u porodici, samoubistvu, može da utiče na druge ljude.

Kako su naveli u Preporukama koje je UNICEF-ova kancelarija u Srbiji dostavila Udruženju novinara Srbije (UNS), izveštavanje o samim počiniocima može da natera javnost da se identifikuje sa počiniocima ili da od načina izveštavanja dobije inspiraciju.

Kako je naveo UNS u saopštenju, jedna od preporuka UNICEF-a medijima je da fotografiju počinilaca ne objavljuju pored fotografije žrtve.

„Nemojte izveštavati o događaju pojednostavljeno ili senzacionalistički jer to može da da podsticaj ljudima koji žele negativan publicitet“, naveli su u Preporukama i dodali da je među posledicama štetnog izveštavanja moguće inspirisanje imitatora koji u počiniocu vide uzor ili heroja.

„Odgovornim izveštavanjem može da se smanji rizik“, kazali su iz UNICEF-a u Preporukama.

Kao korist po zajednicu koje ima odgovorno izveštavanje, u Preporukama je nabrojano da se na taj način „pruža uteha preživelima, porodicama, zajednicama, uključujući i porodicu počinioca“.

Odgovorno izveštavanje podstiče ljude, kako su naveli iz UNICEF-a, da potraže pomoć sebi ili drugima u slučaju povišenog rizika od štetnih postupaka.

Na kraju su objavili kontakt za pomoć zbog emotivne patnje i/ili suicidalnih misli, na broj telefona 116 111 (NADEL) i sajt svejeok.rs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar