U trendu

UNICEF: Telefonsko savetovalište Halo beba dobilo novu aplikaciju

Telefonsko savetovalište za roditelje „Halo beba“ dobilo je novu mobilnu aplikaciju, interaktivni vodič kroz roditeljstvo i razvoj malog deteta sa nizom sadržaja i novim iskustvom učenja za roditelje, objavio je danas Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNUCEF).

Kroz aplikaciju „Halo beba – Vaš saputnik u roditeljstvu“, koja se može preuzeti sa Google Play Stora, roditelji će dobiti ažurirani i personalizovani sadržaj koji se odnosi na praćenje rasta i razvoja deteta u ranom uzrastu, dojenje, ishranu, imunizaciju, planiranje lekarskih pregleda, ideje za podsticanje razvoja kroz igru, razgovor, čitanje sa decom, odgovore na roditeljske zabrinutosti i mnogo drugih tema, precizirano je u saopštenju.
Informacije i saveti su zasnovani na najnovijim svetskim saznanjima o razvoju deteta, a UNICEF-ovi eminentni stručni saradnici prilagodili su ih za roditelje u Srbiji.

UNICEF u Srbiji je aplikaciju razvio u partnerstvu sa Gradskim zavodom za javno zdravlje i kompanijom „Nordeus“, a Regionalna kancelarija UNICEF-a će, uz nadogradnju za višejezičnost, omogućiti korišćenje i u zemljama u regionu.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova rekla je da mobilna aplikaciju „Halo beba“ osmišljena da pomogne roditeljima u donošenju dobrih odluka o svojoj deci i da ih podrži u svakodnevnim rutinama.

„Aplikacija je dostupna 24 sata sedam dana u nedelji, što je od posebnog značaja u ovim izazovnim vremenima. Poklanjamo je roditeljima u Srbiji za srećnu Novu godinu da bismo ih podržali i omogućili jednake šanse za svako dete“, izjavila je Kostadinova.

Podseća se da je kompanija „Nordeus“ strateški partner UNICEF-a duže od šest godina.

„Kada smo uvideli da veliki broj roditelja zove servis ‘Halo Beba’ za savete koji se mogu rešiti jednistavnim informacijama i da to oduzima vreme za podršku ozbiljnijim brigama roditelja, shvatili smo da se ovaj izazov lako može rešiti digitalnim proizvodom“, kazao je specijalista za korporativnu društvenu odgovornost u „Nordeusu“ Miloš Paunović.

On je objasnio da je grupa roditelja iz nekoliko timova „Nordeusa“ radila zajedno sa Gradskim zavodom za javno zdravlje Beograd i UNICEF-om na identifikovanju i boljem razumevanju potreba roditelja male dece i sagledavanju tehničkih potreba za postavljanje odgovarajuće digitalne plaforme.

„Pomogli smo da se sva ova saznanja spoje u rani prototip mobilne aplikacije koji je korišćen kao početna tačka za njen dalji razvoj. Obezbedili smo i neohodna sredstva“, rekao je Paunović.

Roditelji će, kao i do sada, moći telefonom da pozovu „Halo beba“ savetovalište i od patronažnih sestra koje su zaposlene u ovom servisu dobiju odgovore na sva pitanja koja se odnose na prve godine bebinog života.

Telefonsko savetovalište „Halo beba“ otvoreno je 2001. godine zahvaljujući punoj tehničkoj i logističkoj podršci UNICEF-a, a od 2007. godine u celini ga finansira Grad Beograd.

Gradonačelnik Beograd Zoran Radojičić rekao je da su „Halo beba“ telefonsko savetovaliste i „Halo beba“ aplikacija deo koncepta Beograda kao „pametnog grada“ – koji nudi rešenja problema svojim gradjanima.

„Nastavićemo da osluškujemo potrebe i zahteve roditelja, da unapredjujemo postojeće i da razvijamo nove, brze pametne usluge, posebno u ovim izazovnim vremenima kada je podrška roditeljima još potrebnija“, rekao je Radojičić.

Savetovalištem „Halo beba“ rukovodi Gradski zavod za javno zdravlje Beograd koji kontinuirano unapredjuje kvalitet zdravstvene zaštite majke i deteta u Beogradu i Srbiji kroz veću otvorenost zdravstvene službe ka porodici i zajednici.

„Ova aplikacija predstavlja još jedan iskorak savetovališta ‘Halo beba’, pre svega u pogledu dostupnosti važnih informacija za roditelje u svakom trenutku. Na taj način svi zajedno pružamo veliku podršku mladim roditeljima u periodu kada im je pomoć itekako potrebna i ostvarujemo naš zajednički cilj, dobro zdravlje i blagostanje najmladjih i njihovih porodica“, istakla je direktorka Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd Dušanka Matijević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.