Univerzitet u Beogradu među 300 najboljih u svetu

Univerzitet u Beogradu ove godine popravio je plasman na prestižnoj Šangajskoj listi, koja je jutros objavljena, i nalazi se među 300 najboljih svetskih univerziteta, rangiran je između 201. i 300. mesta.

Prošle godine Univerzitet u Beogradu našao se u grupi univerziteta koji zauzimaju pozicije izmedu 301. i 400. mesta.

Rektor Univerzieta u Beogradi Vladimir Bumbaširević rekao je da je očekivao da je univerzitet nađe na Šangajskoj listi i da je očekivao da zauzme poziciju kao i prošle godine.

„Iznenađen sam što smo popravili plasman na prestižnoj Šangajskoj listi. Međutim, imali smo naučnika koji je bio među najcitiraniji u svojoj oblasti – matematici“, rekao je Bumbaširević.

Među prvih deset univerziteta, na Šangajskoj listi koja je jutros objavljena, tradiocionalno nalaze se osam američkih i dva britanska univerziteta.

Prvi na listi je univerzitet Harvard, zatim slede Stanfors, Berkli, Kembridž, MIT, Prinston, Oksford, Kalifornijski tehnološki institut, Kolumnija univerzitet, Univerzitet u Čikagu.

Pojašnjenja radi, univerziteti se rangiraju od prvog do 100. mesta, a potom se ostali svrstavaju u rangove koji obuhvataju po 100 mesta.

Univerzitet u Ljubljani i Univerzitet u Zagrebu, osim Univerziteta u Beogradu, jedini su iz regiona plasirani na ovoj listi i nalaze se između 401. i 500 mesta.

Univerzitet u Beogradu se prvi put našao na listi 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju izmedu 401. i 500. mesta.

Šangajska lista koju svake godine objavljuje univerzitet Ciao Tong iz Šangaja jedna je od najuticajnijih u svetu.

Ključni kriterijumi za rangiranje univerziteta su broj objavljenih naučnih radova u međunarodnim časopisima, citriranost, broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohadali univerzitet ili na njemu rade.

Mada je „Šangajska lista“ neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.