U trendu

UNS: 140 godina od smrti Dragutina Kalora Milodanovića

 Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da se danas navršava 140 godina od smrti subotičkog i beogradskog novinara Dragutina Kalora Milodanovića (1847 – 1883).
 Milodanović je bio pokretač i urednik „Misečne kronike“ koja je izlazila tokom 1872. i 1873, a potom je osnovao nedeljnik „Subatički glasnik“ koji je objavbljivan od jula 1873. do jula 1876.
UNS je naveo i da je „Misečna kronika“ štampana bez imena glavnog urednika, a da su tekstovi potpisivani, za tadašnje vreme, duhovitim pseudonimima.
„Subotički glasnik“ je, uz materijalnu podršku znamenitog Subotičanina Božidara Vujića, i velikog broja pretplatnika, „prerastao u plamen borbe za narodna prava bačkih Bunjevaca“, naveo je UNS.
Milodanović je 1876. bio primoran da pobegne u Beograd a kao rezervni oficir učestvovao je u oba srpsko-turska rata i bio ranjavan.
Godine 1876. bio je na Drini, pod komandom Đoke Vlajkovića, a 1878. njegov bataljon je prodro duboko ka Kosovu.
Po povratku iz ratova, Milodanović je, kako je navedeno, prešao u pravoslavlje, i radio je u odseku za štampu Ministarstva inostranih poslova, gde je prevodio tekstove sa mađarskog, ali je pisao za „Videlo“ i druge tadašnje beogradske listove. Bio je član Srpskog novinarskog društva.
U saopštenju je navedeno da UNS neguje uspomenu na Milodanovića i da tragaju za dokumentima u crkvi Svetog Marka, kao i o njegovim posmrtnim ostacima, koji su, „izgleda, zauvek izgubljeni“, budući da sa Tašmajdana gde je ranije bilo groblje nisu preneti na Novo groblje.
Milodanović nije iza sebe ostavio naslednike a prema rečima Albe Kuntića, istraživača prošlosti bačkih Bunjevaca, njegova smrt bila je veliki gubitak.
O Milodanovićevoj smrti izvestili su tada brojni srpski, ali i hrvatski i ostali listovi, dodao je UNS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.