U trendu

UNS: Karikaturu osudjuju samo totalitarne ideologije i pojedinci

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas, povodom reakcija Ministarstva kulture i informisanja i Pokrajinske vlade na naslovnu stranu lista Danas, da karikature mogu da osude „jedino totalitarne ideologije i pojedinci koji ne razumeju ovaj vid novinarskog izražavanja“.

Navodeći da je karikatura poput one Predraga Koraksića objavljene na naslovnoj strani Danasa „satirični novinarski žanr“, UNS je u saopštenju ocenio da Pokrajinska vlada koja je od uredništva tog lista zatražila izvinjenje za „sraman čin“, treba da se izvini javnosti zbog nerazumevanja satire, karikature i demokratije u Srbiji“.

UNS je naveo i da naslov teksta „Kroz usta Martinovića govori predsednik Vučić“, ilustrovanog pomenutom karikaturom, predstavlja stavove sagovornika koji su komentarisali optužbe narodnih poslanika Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića da list Danas „vodi harangu protiv SNS i nedužnih ljudi, nezabeleženu još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“.

„Uvodjenje Hitlera i Gebelsa u javni diskurs ovom prilikom nije ‘zasluga’ lista Danas, nego upravo šefa poslaničkog kluba SNS Aleksandra Martinovića“, stoji u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je ranije danas karikaturu Predraga Koraksića Koraksa na naslovnoj strani dnevnog lista Danas i ocenilo da se tom karikaturom „u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst“ direktno ili indirektno stavljaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poslanici Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić.

Na naslovnoj strani lista je karikatura na kojoj lider nemačkih nacista Adolf Hitler i ministar njegove propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića.

„Ministarstvo kulture i informisanja ujedno smatra da je kada je reč o naslovnim stranama, karikaturama i satiri, neophodno imati meru i dostojanstvo, što u ovom slučaju dnevni list ‘Danas’ nije poštovao“, navodi se u saopštenju.

Šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je u utorak, 6. novembra, u Skupštini Srbije optužio dnevni list Danas da vodi „harangu protiv SNS i nedužnih ljudi“, koja je kako je rekao, „nezabeležena još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“, a njegov zamenik Vladimir Orlić je taj dnevni list nazvao „Danasoid“, a za novinare tog lista rekao da su „sramota za srpsko novinarstvo“.

Ministarstvo kulture se nije oglasilo s tim u vezi, kao ni u slučaju naslovne strane Ilustrovane politke „Psi su pušteni“, na kojoj se nalazi fotografija psa iskeženih zuba i naslovne strane nekoliko nezavisnih srpskih medija, medju njima i Danasa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.