U trendu

UNS: Novac Beogradjana ponovo medijima koji krše novinarski kodeks

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je danas što je Grad Beograd četvrtu godinu za redom milione iz gradskog budžeta dodelio tabloidima koji drastično krše novinarski kodeks.

UNS je sopštio da su na konkursu glavnog grada izdavači Informera i dnevnika Alo dobili ukupno 8,5 miliona dinara, iako su prošle godine prema monitoringu Saveta za štampu imali ukupno 1.529 prekršaja novinarskog kodeksa.

U saopštenju se dodaje da je pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata propisano da komisije prilikom dodele novca moraju da vode računa da li su u prethodnoj godini mediji kršili zakon i novinarski kodeks.

UNS je dodao da u komisiju za ocenjivanje projekata Beograd nije imenovao predstavnike reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, niti poznate medijske stručnjake.

Kao i prethodnih godina, najviše novca, odnosno više od 17 miliona od ukupno 81,7 miliona dinara koje je Beograd izdvojio za medije, dobio je Studio B.

Udruženje je pozvalo Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na zloupotrebe u sprovodjenju Zakona o javnom informisanju i medijima, a gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da članove komisije bira uvažavajući stručnost kandidata, kao i kredibilnost organizacija koje predstavljaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.