U trendu

UNS: Od 1.marta do 1. jula oko 100 novinara pozvalo SOS telefon

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je besplatni SOS telefon, od 1. marta do 1. jula pozvalo oko 100 novinara koji su se osetili ugroženim.

Navodi se da je SOS telefon – 0800 100 115 u medjuvremenu preimenovan u Sigurnu liniju, koja je dostupna 24 časa i takodje besplatna.

Sigurna linija predstavlja podršku novinarima i novinarkama kada su izloženi pretnjama, trpe pritiske, napade i progon, ili se nalaze u situacijama u kojima se osećaju ugroženo.

UNS je precizirao da je podatke saopštio predsednik ANEM-a i član Radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić.

On je objasnio da je najveći broj poziva vezan za starije slučajeve koje novinari nisu prijavljivali, kao i da se novinari interesuju šta bi sada mogli da urade ako se odluče na neku pravnu akciju.

„U početku je 80 odsto poziva bilo van Beograda. Od toga, više od pola su bili potpuno nepoznati slučajevi koji nisu prijavljivani“, rekao je Matić.

Prema njegovim rečima, najveći broj prijava potiče od novinara i medijskih radnika koji nisu članovi nijednog udruženja.

„Registrovani su i slučajevi u kojima se samo prijavljuje postojanje problema, ali bez želje da se ide nekim pravnim putem, već se samo moli da se registruje slučaj pritiska ili nekih graničnih pretnji“, rekao je Matić.
On je naveo i da je više slučajeva vezano „za neke socijalne probleme i situacije“, što, kako je objasnio, nije posao ovog servisa.

„Registrovano je više slučajeva kradje intelektualne svojine, što je sve češći problem sa osnivanjem velikog broja fantomskih sajtova, bez angažovanih novinara, koji kradu sadržaje ozbiljnih lokalnih sajtova“, rekao je Matić UNS-u.

On je napomenuo i da je medju zabeleženim prijavama „i vrlo ozbiljna pretnja preko društvenih mreža jednoj od najpoznatijih novinarki“.

„Dogovorili smo se da se ne izlazi u javnost kako bi pokrenuli ceo mehanizam“, rekao je Matić.

Prema njegovim rečima, u slučaj je uključeni i zamenik direktora policije i nadležni iz tužilaštva, „jer je reč o drugooptuženom u važnom sudskom procesu koji je u bekstvu, a uz postojeću ima još dve Interpolove poternice“.

„Sa ovom koleginicom održavamo redovnu komunikaciju kako bi mogli zajedno da procenjujemo bezbednosni status i kako bi pratili i druge reakcije koje se pojavljuju svakodnevno“, naveo je Matić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar