UNS: Oštećena spomen ploča Djoki Vještici

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je spomen ploča poznatom novinaru, humanisti i jednom od osnivača Studija B Djoki Vještici, koja se nalazi na istoimenom platou u centru Beograda, oštećena na delu u kojem je kratka biografija Vještice na srpskom i engleskom jeziku.

Studio B, u kojem je Vještica godinama bio urednik i voditelj čuvene radio emisije „Beogradska razglednica“, juče je osudio „vandalski čin i obećao da će svom velikom uredniku uskoro podići novo, dostojnije obeležje, sa namerom da se njegovo ime i ljubav prema Beogradu nikada ne zaboravi“.

Spomen ploča Vještici otkrivena je 2012. ispred Palate „Beograd“.

Djoka Vještica rodjen je 9. maja 1939. u Otriću kod Gračaca u Lici, srednju školu je pohadjao u Kninu. Novinarsku karijeru započeo je u listu „Borba“. Novinari ovoga lista sa Vješticom su 1970. osnovali Radio Studio B.

Bio je poznat po organizovanju mnogobrojnih humanitarnih akcija. Prvi Beogradski maraton, na njegovu inicijativu, održan je 1988. godine.

UNS mu je 1976. dodelio nagradu „Svetozar Marković“, a 2005. godine Nagradu za životno delo.

Nagradu za novinarsku humanost „Djoko Vještica“ UNS je ustanovio 2011. godine. Dodeljuje se za priloge koji pokreću i motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost, što je Vještica godinama radio.

Preminuo je 17. novembra 2008.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.