U trendu

UNS: Tuzilastvo da hitno reaguje povodom pretnji novinarkama Kurira

Udruženje novinara Srbije (UNS) danas je, povodom pretnji novinarkama Kurira zbog teksta o Domu za stare „Rojal“ u Krnjači zatražilo hitno postupanje Drugog osnovnog javnog tužilaštva kao i da policija uradi procenu bezbednosti novinarki.
 
UNS je u saopštenju osudio „pretnje i uvrede“ koje su Ivi Ogarević i Sanji Đorđević „uputili vlasnik privatnog doma za stare „Rojal“ Filip Jakšić i osoba koja se predstavila kao Petar Jakšić.

Nakon što je Kurir objavio informacije bivših radnica o „užasnom“ postupanju prema korisnicima i zaposlenima u tom domu. „Filip i Petar Jakšić su u noći između 1. i 2. avgusta zvali novinarke Kurira koje su o tome pisale, vređali ih, pretili i uznemiravali“, naveo je UNS.

U saopštenju je navedeno da su „Jakšići novinarke u telefonskom razgovoru zasuli pretnjama i uvredama, pozivajući se i na veze u vladajućoj stranci“.

„Jakšić, koji se predstavlja kao vlasnik doma, tvrdeći da su navodi bivših radnica o odnosu prema štićenicima ovog doma neistiniti, Kuriru nije dao demanti niti dokaz da poseduje licencu za rad doma za stare, tražio je da do ponoći bude povučen tekst sa sajta Kurira“, naveo je UNS.

UNS je u saopštenju naveo da je zvao telefonom Filipa Jakšića, ali da se on nije odazivao.

Podseća se da svako ko je nezadovoljan pisanjem medija na raspolaganju ima odgovor i ispravku, i mogućnost da se obrati Savetu za štampu i sudu, ali nema pravo da preti i ugrožava bezbednost novinara za šta je predviđena zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.