UNS-u povećan porez na imovinu za 150 odsto

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da je UNS-u Poreska uprava „bez najave“ uvećala porez na imovinu za 150 odsto i da takav postupak ocenjuje kao „težak pritisak na svoju nezavisnost“.

„Tako je UNS dužan da na već plaćenih 1,8 miliona doplati još 2,7 miliona dinara poreza na imovinu za 2019. godinu. Ovo vrtoglavo povećanje važiće i za 2020. godinu i po njemu je UNS dužan da plati još 4,5 miliona dinara“, piše u saopštenju UNS-a.

Poreska uprava, kako je naveo UNS, porez je uvećala pozivajući se na Ministarstvo finansija i njegovo tumačenje Zakona o računovodstvu i Zakona o porezu na imovinu koje je „duboko diskriminatorno, neustavno i protivno medjunarodnim standardima“.

UNS je ocenio da je tumačenje Ministarstva finansija na koje se poziva Poreska uprava „očigledno nezakonito i duboko diskriminatorno“ jer se odnosi samo na mala pravna lica sa investicionim nekretninama u koje spada UNS, dok su velika preduzeća oslobodjena takvog nameta.

„Kao neko ko redovno i u celosti izmiruje sve obaveze prema državi UNS ovakav potez Poreske uprave smatra neprijateljskim prema malim pravnim licima i teškim pritiskom na svoju nezavisnost“, piše u saopštenju.

UNS je pozvao Vladu i Ministarstvo finansija da hitno povuku to „diskriminatorno i antievropsko tumačenje zakona“, a sve koji su postali meta „antievropskog i neustavnog akta“ Ministarstva finansija i Poreske uprave na zajedničku borbu za njegovo ukidanje.

(Beta)

Napišite komentar