Upozorenje dr Kona: Ne možemo s ovim merama

Član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da je već počelo punjenje bolnica i da Srbija „ne može da dočeka četvorocifrene brojeve sa istim merama koje su trenutno na snazi“.

Ukazao je da će se povećati i broj dnevno otkrivenih slučajeva zaraze, kao i da se to dešava i u još 20 zemalja Evrope, a najizraženije je u Britaniji.

„Ne čeka se ništa, mere su na snazi, treba samo da se sprovode i da se poštuju. Iskustvo nam ništa ne znači ako se i dalje ponašamo kao da smo bez iskustva“, poručio je Kon, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

On je istakao da svi treba da shvate da će borba sa korona virusom, ako se ne vakcinišu, trajati još jako dugo.

Istakao je da postoje podaci koji pokazuju da u zemljama koje su visoko vakcinisane se pojavljuje broj onih koji su hospitalizovani, a da su vakcinisani.

„To je posledica toga što dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih. Oni imaju daleko blažu kliničku sliku, ali se dešava. Čekanje i premišljanje oko vakcinacije postaje opasno, jer će se produžiti sve ovo. Nevakcinsanje mladih direktno nastavlja ovo pandemiju“, objasnio je Kon.

Govoreći o obaveznoj vakcinaciji medicinskih radnika, ističe da je zaustavljena i vakcinacija zdravstvenih radnika i da je oko 50 odsto njih vakcinisano.

Rekao je da se očekuje da se to dogodi i kod nas, kao i da je ta tema „na dnevnom redu“, kao i da neko rešenje mora da se donese“.

„Ono što je bitno je da se i tu među mlađima i pogotovu ženskim osobama javio otpor zbog straha od jedne teške zablude da vakcina može uticati na sposobnost rađanja. To nikakve veze nema sa istinom. To je jedna od osnovnih razloga zašto je to usporeno u tom medicinskom sektoru“, naglasio je Kon.

Ističe da je etički potpuno neprihvatljivo da zdravstveni radnik ne bude vakcinisan u ovakvoj situaciji, ne samo zbog sebe, nego zbog potencijalne opasnosti za pacijente

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.